Most már tényleg a filmügyi kormánybiztosé a Bors és a két megyei lap. Az Avalue Befektetési Kft., az AV Investments leányvállalata csütörtökön bejelentette, hogy lezárta a Lapcom Zrt. megvásárlására irányuló tranzakciót.

Az eladó, a Radio Bridge Media Holdings Ltd. a Lapcom Zrt. részvényeinek 100 százalékánakának eladására vonatkozó megállapodást szeptemberben írta alá az Avalue Befektetési Kft.-vel. "A tranzakció zárásához minden szükséges a jogszabályokban meghatározott hatósági jóváhagyás megtörtént" - olvasható a csütörtökön megjelent közleményben.

Az adásvétel lezárásáról beszámoló sajtóanyagban az új tulajdonos megjegyzi: "az Avalue célja, hogy a Lapcomhoz tartozó újságokat és online kiadványokat tovább fejlessze, valamint a kibővült médiaportfólió az együttműködési lehetőségek kiaknázásával, innovatív termékek fejlesztésével, digitális platformok erősítésével továbbra is érteket teremtsen helyi és országos fogyasztóinak valamint hirdetőinek."

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Lapcom Magyarország egyik legnagyobb médiavállalkozása. Fizetős nyomtatott termékei – Bors című országos napilap, a Délmagyarország című Csongrád megyei és a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilapokból – naponta 140 000 példányban kelnek el és több mint 650 000 olvasóval rendelkeznek. Digitális területen a kisalfold.hu, a delmagyar.hu és a borsonline.hu híroldalak együttesen naponta mintegy 170 000 egyedi látogatót vonzanak. A Lapcom két nyomdával is rendelkezik.

Az összes megyei lap elkelt

Az, hogy a filmügyi kormánybiztos, Vajna - a TV2 és a Rádió1 tulajdonosa - szerzi meg a Bors kiadóját, már korábban tudható volt. A médiahatóság már augusztus elején zöld utat adott a tranzakciónak, miután a Vajna a Médiatanács engedélyét kérte az adásvételhez. A GVH döntése borítékolható volt, a hivatal nem szokta felülírni a Médiatanács döntéseit.

Az elmúlt egy évben az összes megyei napilap tulajdonost cserélt. A Pannon Lapok Társasága és Mediaworks Zrt. 2016. októberében lkerült az Opimus Presshez, aminek közvetve Mészáros Lőrinc felcsúti fideszes polgármester az egyik tulajdonosa. A borsodi, a hajdú-bihari és a szabolcsi megyei lapot kiadó Russmediát pedig idén szerezte meg Heinrich Pecina osztrák befektető, aki korábban megvette, majd eladta a Mediaworks-öt az Opimusnak.