2014. június 18.

Változások a német sajtóban

A Süddeutsche Zeitung lehet a fizetésképtelen Abendzeitung egy részének új tulajdonosa; mégsem megy nyugdíjba a FAZ kiadója.

A Süddeutsche Zeitung lehet a fizetésképtelen Abendzeitung egy részének új tulajdonosa; mégsem megy nyugdíjba a FAZ kiadója.

A Handelsblatt információ szerint a Süddeutsche Zeitung átvenné a gyengélkedő Abendzeitung internetes változatát. A sueddeutsche.de és az abendzeitung.de már most is szorosan együttműködnek. Májusban 16,75 százalékkal járult hozzá a sueddeutsche.de bevételéhez az abendzeitung.de, az elmúlt hónapban ez 168 millió euró volt. Az átvétel még közelebb hozná egymáshoz a két portált. Jelenleg azonban csak a „Sueddeutsche.de partnere” felirat utal az együttműködésre.

Bár a Handelsblatt szerint önálló maradna a portál, mindenesetre kevesebb, mint tíz szerkesztője lenne. Hivatalos adatok azonban még nem ismertek. Sem az SWMH, a Süddeutsche Zeitung tulajdonosa, sem az Abendzeitung nem nyilatkozott az ügyről. A Handelsblatt azonban tudni véli Arno Makowsky főszerkesztő javaslatát, mely szerint az Abendzeitungot pletyka hetilappá alakítanák.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnál is változnak a dolgok: bár Günther Nonnenmacher eredetileg június végén lépett volna ki kiadói grémiumából, a Frank Schirrmacher hirtelen halála következtében üresen maradt helyet azonban nem lehet másképp betölteni, ezért Nonnenmacher ideiglenesen kiadó marad. Nyugdíjazását elhalasztva átmenetileg a FAZ kultúrrovátáért lesz felelős.

Februárban, amikor fény derült Nonnenmacher távozására, még úgy tűnt, lesz utódja a grémiumban. Berthold Kohler, a kiadók elnöke akkor hangsúlyozta: „Az újság ágazatban mindenki tudja, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben össze kell húzódniuk a szerkesztőségeknek. Ezt a FAZ kiadói is figyelembe akarják venni.”

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.