2010. június 20.

Változó lengyel nyomdapiac

Egyet bezárnak, egyet nyitnak – változik Lengyelország nyugati végeinek nyomdatérképe. Német szereplő erősít a szomszédban.

Egyet bezárnak, egyet nyitnak – változik Lengyelország nyugati végeinek nyomdatérképe. Német szereplő erősít a szomszédban.

A német határ közelében fekvő Pila nyomdáját 1998-ban építeték; fél évtizede még ezerkétszáz embert foglalkoztatott és mintegy 130 millió eurós forgamat bonyolított az üzem, de nemsokára – a tervek szerint még az idén - bezárják. Egy éve kapot új tulajdonosa, a QuadWinkowski most a Varsóhoz közeli Wyszków-ba helyezi át a termelést – ha már van ott egy 67 ezer négyzetméteres, teljeskörű szolgáltatást kínáló üzeme. A jelszó a hatékonyság növelése, a párhuzamos kapacitások felszámolása. Ennek érdekében akár arra is hajlandó a cég, hogy segítse a jelenlegi alkalmazottak jövőben is kellő részét az új telephely közelébe költözni.

Mindeközben a Pilához közeli Nowogrodziec-et nézte ki magának a Magyarorszáon korábban a Ringier párjaként tandemező hamburgi Bauer-médiaház, amely 47 millió eurónyi uniós forrást is szerzett új üzeme beindításához. (A start öszköltségét szakértők 160 millió eurókörülre taksálják.) Itt magazinokat, katalógusokat és mellékleteket nyomnának.