2010. június 20.

Változó lengyel nyomdapiac

Egyet bezárnak, egyet nyitnak – változik Lengyelország nyugati végeinek nyomdatérképe. Német szereplő erősít a szomszédban.

Egyet bezárnak, egyet nyitnak – változik Lengyelország nyugati végeinek nyomdatérképe. Német szereplő erősít a szomszédban.

A német határ közelében fekvő Pila nyomdáját 1998-ban építeték; fél évtizede még ezerkétszáz embert foglalkoztatott és mintegy 130 millió eurós forgamat bonyolított az üzem, de nemsokára – a tervek szerint még az idén - bezárják. Egy éve kapot új tulajdonosa, a QuadWinkowski most a Varsóhoz közeli Wyszków-ba helyezi át a termelést – ha már van ott egy 67 ezer négyzetméteres, teljeskörű szolgáltatást kínáló üzeme. A jelszó a hatékonyság növelése, a párhuzamos kapacitások felszámolása. Ennek érdekében akár arra is hajlandó a cég, hogy segítse a jelenlegi alkalmazottak jövőben is kellő részét az új telephely közelébe költözni.

Mindeközben a Pilához közeli Nowogrodziec-et nézte ki magának a Magyarorszáon korábban a Ringier párjaként tandemező hamburgi Bauer-médiaház, amely 47 millió eurónyi uniós forrást is szerzett új üzeme beindításához. (A start öszköltségét szakértők 160 millió eurókörülre taksálják.) Itt magazinokat, katalógusokat és mellékleteket nyomnának.

Akik politikai híreket lélegeznek

Médiapiac2 napja

Tudta, hogy a politikai hírek olvasói az egyik leglojálisabb médiafogyasztói csoport? Sokat költenek lapokra, sokkal több oldalt töltenek le, folyamatosan nyomon követik a híreket.