2011. március 21.

Van, ahol bejött a fizetős tartalom

Az osztrák WirtschaftsBlatt üzleti lap egy éve vezette be a neten a fizetős modellt, és az eddigi eredmények bíztatóak.

Az osztrák WirtschaftsBlatt üzleti lap egy éve vezette be a neten a fizetős modellt, és az eddigi eredmények bíztatóak.

Sok a kérdőjel akörül, hogy a kiadók fizetőssé tehetik-e online tartalmaikat, miközben a print verzióért a felhasználók eleve pénzt szurkolnak le. Vannak olyan példák, amelyek igazolják azon reményeket, hogy a tartalom egy részének szabad hozzáférését megőrizve akár növelhető is az olvasók száma.

Az osztrák WirtschaftsBlatt az utóbbiak közé tartozik egyelőre. Az üzleti lap egy évvel ezelőtt vezette be az új modellt, mely szerint a site-ján továbbra is vannak ingyenes anyagok, de a teljes tartalom online olvasásáért 9,90 eurót kell fizetni.

A rendszer bevezetésekor eleinte az olvasók körében némi visszaesést regisztráltak. Az éves összehasonlítások azonban hónapokkal később már mást mutattak, az olvasók száma több mint tíz százalékkal lett nagyobb - közölte a WirtschaftsBlatt Digital részlegének vezetője.

Ma ott tartanak, hogy a fizetős tartalomért kapott bevételük a teljes lapbevétel 10 százaléka és ez az online-nal kapcsolatos többletkiadásokat is fedezi, igaz, érdemben nem keletkezik ezen felül többletbevétel. Úgy számolnak azonban, hogy a fizetős rendszer bevételei a jövőben elérhetik a 20-30 százalékos részt is.

Forradalmi találmányok a Spektrumon

1 napja

Az emberiség történelmében a repülés álma sokáig csak álom maradt, de végül nem is annyira régen néhány zseniális elmének köszönhetően megváltozott a világ.