2014. január 20.

Van élet a jogi szabályozáson túl?

Az EU komolyan foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a megfelelő szabályozás repertoárjában az ön- és társszabályozás milyen szerepet játszhat.

Az EU komolyan foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a megfelelő szabályozás repertoárjában az ön- és társszabályozás milyen szerepet játszhat. A siker kritériumairól tanácskoztak Brüsszelben.

Az EU CoP (Community of Practice) programja és az ezzel kapcsolatban indított tárgyalássorozat választ ad a kérdésre: igen, van élet a jogi szabályozáson túl. Az ön- és társszabályozás sikerkritériumairól és a főbb tennivalókról tanácskoztak a program – amelynek az Önszabályozó Reklám Testület is tagja – képviselői Brüsszelben.

Robert Madelin

Az EU ez irányú nyitottságát és elkötelezettségét mutatja, hogy a programot maga Robert Madelin (a DG Connect vezérigazgatója), az önkéntes vállalásokon alapuló Alkohol Fórum és a Táplálkozás, Fizikai Aktivitás, Egészség Platform, valamint az OBA (Viselkedésalapú online reklámozás) Kerekasztal programjának létrehozója vezeti. Az alternatív szabályozás területén a reklámipar az élen jár, nem véletlen, hogy az EU Bizottságokon átívelő program irányító testületében, és a felkért hozzászólók között is hangsúlyos szerepet kaptak a reklámipar képviselői – fogalmaz Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára.

Egy vállalat saját önkéntes vállalása még nem önszabályozás, annak kollektívnek kell lennie, ráadásul nem lehet csupán egy iparág „titkos” tulajdona, a célokkal, a szabályokkal és a betartatás szabályaival, valamint a panaszkezelés mechanizmusával a társadalom széles körének tisztában kell lennie – hangsúlyozta Robert Madelin.

Fazekas Ildikó az ön- és társszabályozó szervezet főtitkáraként arra hívta fel a figyelmet hozzászólásában, hogy az EU feladata, hogy a tagállamok számára adjon bátorító jelzést az ön- és társszabályozásra.

Ha csak a reklámot érintő kérdésekre gondolunk, komoly súlya van az ilyen típusú párbeszédnek, hiszen nem mindegy, hogy mekkora tere marad az önszabályozásnak – foglalta össze a találkozó jelentőségét Fazekas.