2014. április 30.

Van joghatósága az NMHH-nak a UPC fölött

Az Európai Bíróság ítélete értelmében az NMHH indíthat felügyeleti eljárást a luxemburgi székhelyű, de Magyarországra is sugárzó UPC ellen.

Az Európai Bíróság ítélete értelmében az NMHH indíthat felügyeleti eljárást a luxemburgi székhelyű, de Magyarországra is sugárzó UPC ellen a fogyasztóvédelmi szabályok betartatása érdekében.

A luxembourgi bírák az ítéletet ismertető közlemény szerint világossá tették, hogy a UPC tevékenysége elektronikus hírközlési szolgáltatásnak minősül, amelyet a tagállamok regisztrációhoz köthetnek, és adatokat is kérhetnek a szolgáltatótól, hogy betartathassák a fogyasztóvédelmi szabályokat, azt viszont nem követelhetik meg, hogy a szolgáltató fióktelepet vagy leányvállalatot létesítsen Magyarországon.

A UPC Luxemburgból műholdon keresztül sugároz rádió- és tévéműsorokat tartalmazó csomagokat a többi között Magyarországra is. A magyar előfizetők panaszait követően az NMHH egy szerződés dokumentációját akarta elkérni a cégtől, amely viszont luxemburgi székhelyére hivatkozva azt mondta, hogy a magyar hatóságnak nincs joghatósága fölötte, így nem is járhat el vele szemben, és megtagadta az adatszolgáltatást. Válaszul az NMHH megbírságolta a céget, amely megtámadta ezt a döntést a Fővárosi Törvényszéken, ahonnan egészen a luxembourgi uniós bíróságig jutott a per.

„A nemzeti hatóságok megkövetelhetik olyan adatok szolgáltatását a vállalkozásoktól, amelyek szükségesek annak érdekében, hogy ellenőrizhessék a fogyasztóvédelmi szabályok tiszteletben tartását. Ebben az összefüggésben a tagállamok felügyeleti eljárásokat indíthatnak egy másik uniós tagállamban letelepedett elektronikus hírközlési szolgáltató tevékenységével kapcsolatban" - áll a bíróság közleményében.

Frissítés:

Megérkezett a UPC DTH S.à r.l. hivatalos állásfoglalása az Európai Bíróság április 30-i határozatáról.

"Az Európai Bíróság határozata alapján a műholdas TV szolgáltatás elektronikus hírközlési szolgáltatásnak minősül.

Az Európai Bíróság 2014. április 30-i határozata alapján a műholdon keresztül közvetített tévészolgáltatás egy, az EU jogszabályi környezete által meghatározott elektronikus hírközlési szolgáltatás. Az ilyen szolgáltatásokra az EU alapszerződésében foglalt szabad áramlás elve vonatkozik. A UPC DTH üdvözli az Európai Bíróság rendeletét, aminek részletes áttanulmányozása után határozni fogunk az elkövetkezendő lépésekről."

(Forrás: MTI)

Címkék: upc nmhh pereskedés