2016. június 20.

Van még szufla a papírképben

Keddig még ki lehet tölteni az online kutatás kérdőívét. Vagy tízezren már válaszoltak - az eredmény eléggé érdekes.

A CEWE kutatása alapján több százmillió fotót készítenek a magyarok évente, az előhívott papírképek száma eléri az évi 63 milliót, miközben a digitális korszaknak köszönhetően valójában ennek többszörösét fényképezzük.

Magyarországon, csakúgy mint Európa többi részén, azonban jellemzően évről évre kevesebb fotót használunk a hagyományos, papírkép formában. Helyette más módon, fényképes ajándéktárgyakon, dekorációkról és fotókönyvekben köszönnek vissza emlékeink, valamint előtérbe került a felvételek digitális felhasználása is.

Az biztos, hogy a digitális eszközök (kamerák, okostelefonok, tabletek és társaik) elterjedésének köszönhetően a korábbinál sokkal több képet készítünk, azonban hogy pontosan mennyit, mivel és hogyan fotózunk, és a képeinknek mi lesz a sorsa, azt jelenleg még nem tudjuk. Vajon csak a memórikártyának készítjük felvételeinket, vagy a fényképek lettek a modern kor legfontosabb kifejező és közösségépítő eszközei? – teszi fel a kérdést Ablonczy László, a CEWE Magyarország kereskedelmi és marketing igazgatója a cég által indított „Így fotózunk mi” országos online kutatás kapcsán.