2010. május 17.

Vége a médiaháborúnak

A baloldal elbukta a médiaháborút, de nincsen túl nagy jövője a nem párt-, hanem értékelkötelezett médiának sem – írja a Népszabadság.

A nem pártok, hanem értékek mellett elkötelezett, angolszász hagyományú újságírás „nem profitál annyit a tárgyilagosságból, mint amennyit azzal veszít, hogy egyik tábor sem érzi a sajátjának” – írta hétvégi számában a Népszabadság.

„A médiaháború meghatározó szakasza a jobboldal győzelmével befejeződött. A Fidesz felépítette azt a sajtót, amely felerősíti a hangját és szünet nélkül támadja az ellenfelet. Ez a média – önértelmezésében is – a politikai harc folytatása más eszközökkel. A baloldali sajtó néhány szigetre szorult vissza” – állapítja meg a baloldali szellemiségű orgánum.

Az internet a nyilvános véleményformálás egyre fontosabb szereplője lett, de mert ezt a médiát maga a nép szerkeszti, nincs mit csodálkozni azon, hogy az aktuális pártszimpátiáknak megfelelően, itt is a jobboldal túlsúlya érzékelhető. A folyamatnak nincs vége: a radikális jobb, immár választói legitimációval a háta mögött megfelelő média reprezentációt követel –elemez a lap.

A rendszerváltás idején a sajtó megpróbált új eszközökhöz nyúlni, és elsajátítani a klasszikus újságírói normákat. Mindenről hírt adni, mindenben az elsőnek lenni, a közvéleményt hitelesen tájékoztatni, a véleményt és a tudósítás szétválasztani – ez volt az éthosz. A rendszerváltás körül Magyarországon is megjelentek az angolszász újságírás normáit követő, függetlenségre törekvő, belső sokszínűséget nyújtó médiumok, és ezek mellett megjelentek a kontinentális, elkötelezett, árnyaltságot, külső sokszínűséget nyújtó európai újságírás hagyományait követő orgánumok is – hívja fel a figyelmet a lap. Megtoldja ezt azzal, hogy a pártok médiastratégiája is átalakult: a klasszikus, durva politikai propagandát felváltotta a rafináltabb politikai marketing.