2016. március 26-án szombaton jelent meg az Independent utolsó nyomtatott száma. A lépést az indokolta, hogy – különösen hétköznapokon – már nem akadt elegendő vásárlója a print változatnak, miközben a hirdetési bevételek is jelentősen csökkentek.

Az 1986-ban alapított lapot 2010-ben megvásároló Lebedev család azóta több mint 60 millió fontot fektetett az újságba, amely közben évente 25 milliónyi veszteséget termelt. Ráadásul a napi százezer papíron olvasóra közel ötször akkora online közösség jutott – magyarázza a lépést Evgeny Lebedev. Időközben életre hívták az i nevű nyomtatott kiadványt is, így összesen 400 000 olvasót érnek el printben és – valamennyi felületükkel együtt – hárommilliót digitálisan, utóbbiak egyharmadát Amerikában, felüket pedig a közösségi médián keresztül.

A felszabaduló forrásokat nemzetközi irodák megnyitására és egy előfizetéses mobilalkalmazás fejlesztésére fordítják majd, miközben a kiadó elkötelezettségét fejezte ki a minőségi tudósítások, írások és elemzések, a nemzetközi látókör, valamint az igazságot és az integritást a pletykák és a magánélet megsértése fölé helyező újságírás mellett – mindezt nyereségesen.

(Az Independent fotóján az első nyomtatott kiadás látható.)