2011. november 17.

Vegyes a kép mobil fizetés ügyben

Furcsa mód a törökök vagy az oroszok nagyobb lelkesedéssel fizetnek a mobiljukon keresztül, mint a britek, derül ki a MasterCard kutatásából.

Furcsa mód a törökök vagy az oroszok nagyobb lelkesedéssel fizetnek a mobiljukon keresztül, mint a britek, derül ki a MasterCard kutatásából. Az old school módszerek, így a készpénzes és a bankkártyás fizetés még mindig elterjedtek a fejlett piacokon is. Ez alól a hollandok a kivételek, akik körében sokan vannak olyanok, akik nemcsak kipróbálói, hanem gyakori használói is mostanra a legújabb mobil fizetési módszereknek.

Elég változó, hogy hogyan állnak a fogyasztók a mobil fizetés lehetőségéhez - derül ki a MasterCard Tech Nation kutatásából, melynek keretében több mint 8 ezer felnőttet kérdeztek meg a brit, az orosz, a török, a francia, a spanyol, a holland, a német és az olasz piacon.

Bár fejlettségét tekintve e két piac elviekben elmarad a többitől, mégis az orosz és a török felhasználók kerültek a lista élére annak tekintetében, hogy hány százalék használ valamilyen mobil fizetési technológiát. Az oroszoknak 31, míg a törököknek 13 százaléka tesz így, szemben a britek mindössze 6 százalékával. Az érintés nélküli technológiákat az oroszok 12, míg a törökök 10 százaléka használja, ami még mindig nagyobb arány, mint a többi piacon.

Az oroszok mobil fizetés terén elért első helye azért is érdekes, mert közben viszont az e-kereskedelem terén elmaradnak a többi vizsgált piactól: körükben az e-kereskedelem során fizetők aránya mindössze 49 százalék volt, szemben például a brit és holland 78 százalékkal, de még a törököknél is magasabb, 62 százalékos arányt mértek.

Miközben egyre több modern fizetési technológia áll rendelkezésre, azért messze nem koptak ki a használatból az old school módszerek sem. Készpénzzel még mindig legalább a válaszadók négyötöde fizet az összes mért piacon. A legmagasabb, 95 százalékos arányt a briteknél mérték, míg a legkisebbet (81%) a törököknél.

Bankkártyával, hitelkártyával vagy üzlet specifikus kártyával viszont nagyon változó százalékban fizetnek a válaszadók. Ez az arány a briteknél a legnagyobb: e piacon 92 százalék fizet ilyen módon, míg a hollandoknál a legalacsonyabb, mindössze 43 százalék. A hollandok a csekkel fizetés listáján is hátul kullognak 4 százalékkal, míg a franciáknál e fizetési mód még mindig 75 százaléknál jön szóba.

A hollandok azért maradnak el a hagyományosabb módszerek terén, mert közülük egyre többen alkalmaznak új fizetési technológiákat. Ezt mutatja az is, hogy miközben az orosz válaszadók között a legnagyobb a mobillal fizetők aránya (31%), addig gyakran, tehát napi vagy heti gyakorisággal a hollandfok fizetnek a legnagyobb valószínűséggel. Ugyanígy a hollandok vezetnek az érintés nélküli technológiák gyakori használatában.

Megérkezett a Cinemax Pak a UPC kínálatába

2018. augusztus 16.

Az egyedi Cinemax és Cinemax 2 csatornák a legismertebb filmeket és sorozatokat, a legnépszerűbb színészeket, valamint a legjobb történeteket hozzák el a világ minden tájáról.

„Kiment a divatból, amit csináltam harminc évig″

2018. augusztus 16.

Az InfoRádió műsorvezetője, Hlavay Richárd több évtizedes újságírói pályafutás után markáns karrierváltást vitt véghez, amelyről beszélt is a Digital Hungary-nek adott interjújában.