2014. április 11.

Versenytárs? Ki lehetne nálam jobb?!

avagy tartalmi versenytárselemzés 7 lépésben (x)

avagy tartalmi versenytárselemzés 7 lépésben (x)

2006 óta az outbound marketing, azaz a hagyományos reklámmegoldások, egyre inkább hatástalanok a lead generálásban. Ehhez képest az inbound marketing a minőségi és edukatív tartalmak publikálására fókuszál, melyet az emberek egyébként is keresnek az interneten. Ilyen tartalmakkal szerezhetjük meg és tarthatjuk fenn az emberek figyelmét és érdeklődést, egyben a bizalmat is építve, aminek eredményeképpen tőlünk fognak vásárolni.

Az egyedi és kiváló tartalmak készítéséhez nem elég csak a vevőt ismernünk, hanem tisztában kell lennünk a versenytársaink erősségeivel, na meg a gyengeségükkel.

1. A legnagyobb versenytársak

Első lépésben állítsuk össze a legnagyobb versenytársak listáját. Területtől függően változhat a lista mérete, azonban 4-6 versenytársnál többet már nagyon nehéz átlátni és kezelni.

2. Fő üzenetük

A fő üzenet megállapításához szükség lesz a tartalmaik ismeretére, így ha eddig nem követtük volna őket figyelemmel, akkor most szánjunk rá időt és ássuk bele magunkat. Így könnyen kideríthetjük, hogy mi az a fő gondolat, ami mentén készítik a tartalmakat. Lehet, hogy nagyon könnyű dolgunk lesz, hiszen sok cég külön deklarálja ezt az üzenetet (pl. a P&G Thank you Mom! programja), és lehet, hogy nem lesz ilyen egyszerű, ugyanis sokan stratégia nélkül készítenek tartalmakat, így nem is határozzák meg az üzenetük lényegét. Természetesen a fő üzenet hiánya is egy fontos információ számunkra.

3. Témák

Gyűjtsük össze, hogy általában miről közölnek tartalmakat, mi a kedvencük, miben szakértők igazán.

4. Content típusok

Fontos lépés a tartalomtípusok meghatározása, ezt több szempontból is vizsgálhatjuk a területtől függően. Határozzuk meg az eszközöket, amelyeket használnak (cikk, tanulmány, podcast, stb.), de vizsgáljuk meg a csatornákat is, amelyeken közzéteszik ezeket (céges blog, közösségi oldalak, stb.). Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy az egyes tartalmaikat milyen módon promótálják.

5. Gyakoriság

Milyen sűrűn használják az egyes eszközöket, csatornákat?

6. CTA

Szánjunk nagy figyelmet arra, hogy megvizsgáljuk, milyen cselekvésre való felhívást / felhívásokat fogalmaznak meg. Mi az, amire konkrétan rá akarják venni a vevőt a tartalmak által? Egyszerűen csak a weboldalra terelik, vagy más akció / interakció irányába mozdítják őket?

7. Hol a rés?

Végül eljutottunk a lényeghez, vagyis elég információ áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy behatároljuk azt a területet, amelyet az adott versenytárs fedetlenül hagy és így rés keletkezik. A réseket beazonosítva neki is láthatunk a stratégiánk vonatkozó lépésének kidolgozásához, vagyis elkezdhetjük kitalálni azt, hogy miben fogunk mi különbözni a versenytársaktól.

A lépéseket követve meg tudjuk határozni, hogy a tartalmaink mitől lesznek mások, érdekesek, különlegesek. Így nem csak egy leszünk a tömegből, hanem remélhetőleg az egyetlen. Valószínűleg a legtöbb szakterületen nehéz vagy egyenesen lehetetlen szűz területet találni, de egyediek nem csak attól lehetünk, hogy olyanról készítünk tartalmat, amiről senki más. Különlegesek lehetünk például attól, hogy egy más által nem használt nézőpontból világítunk rá a dolgokra, de azzal is kitűnhetünk, ha máshogy határozzuk meg az általunk szolgáltatott adatok mélységét, vagy egyszerűen a stílusunk merőben eltérő.

A versenytársaid ott lesznek az Inbound marketing akadémián – és te?

http://senpai.hu/szolgaltatasaink/inbound-marketing-akademia/