2010. október 08.

Veszélyben az MR2?

Feszült légkör uralkodik Such György elnök távozása óta a Magyar Rádióban. Visszavághatnak a három évvel ezelőtt keresztülvert reformokból.

Feszült légkör uralkodik Such György elnök távozása óta a Magyar Rádióban. Visszavághatnak a három évvel ezelőtt keresztülvert reformokból.

Míg a Magyar Televíziónak (MTV) több mint két éve nincs elnöke, az MR-nél csak július óta tart az átmeneti időszak, viszont az elmúlt két hónap jelentősen felforgatta a rádiósok életét. Júliusban ugyanis nemcsak Such, hanem a menedzsment többi tagja is távozott: Kerényi György és Csillag János távozása óta főszerkesztő nélkül működik a rádió két főadója, sőt a Kossuthnak (MR1) Szikra Zsuzsanna felmondása miatt főszerkesztő-helyettese sincs. Az elnökkel együtt távozott Mészáros László gazdasági igazgató és zenei együttesekért is felelős Cseh Gabriella ügyvezető igazgató. Jelenleg egyetlen posztján maradt vezetőnek sincs önálló aláírása joga, a döntéseket egy háromtagú csapat hozza, sőt, az egymillió forint feletti kifizetésekhez rendszeresen a megszűnés előtt álló kuratórium jóváhagyását kell kérniük - írja a Hírszerző.

A portál informátorai szerint a „folyosói pletykálkodás” során eddig öt olyan név merült fel, akiket esélyesek tartanak a vezérigazgatói posztra. Időnként lábra kap az a híresztelés, hogy júliusban leköszönt elnök visszatér, ám ezt Such cáfolta a Hírszerzőnek. A Népszabadság nyáron arról írt, hogy az InfoRádió ügyvezetője, Módos Márton kerül az MR élére, de ezt az érintett később cáfolta. Az elmúlt két hónapban hírbe hozták Jónás Istvánt, a Lánchíd Rádió szerkesztő-műsorvezetőjét, de szintén a „folyosói pletyka” kategóriájába tartozik, hogy Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője venné át a közrádió irányítását. A MR munkatársai sokkal valószínűbbnek tartják, hogy Gazsó L. Ferenc, a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztője lesz közrádió új vezérigazgatója, igaz, őt az MTI igazgatói posztjára is esélyesnek tartják.

„Akárki is jön, bizonyos mértékben vissza lesz bontva, amit felépítettünk az elmúlt években, és ebben nem szeretnék részt venni” – mondta a Hírszerzőnek Szikra Zsuzsanna, miért mondott fel Such távozása után. Az MR – a Magyar Távirati Irodához (MTI), az MTV-hez és a Duna Televízióhoz hasonlóan – jelentős átalakulás előtt áll. A parlament által július 22-én elfogadott új médiajogszabályok szerint a közmédiumokat nem elnökök, hanem vezérigazgatók irányítják majd, akiket a közszolgálati kuratórium bármikor felmenthet.