2010. november 13.

Vezérigazgatók nélkül a közmédia

Péntek délután több mint öt órán át ülésezett a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma, hogy a közmédiumok élére vezérigazgatókat válasszon.

Péntek délután több mint öt órán át ülésezett a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma, hogy a közmédiumok élére vezérigazgatókat válasszon. Egyik jelölt sem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Az Index információi szerint a most a kuratórium elé került jelölteket éppen azért nevezték meg, mert valószínűtlen volt, hogy megkapják a kétharmados többséget. A második fordulóban tűnnek majd fel a valódi jelöltek, akiket egyszerű többséggel meg lehet választani.

Az MTI közleménye szerint a Magyar Televízió élére Nagy Attilát, a köztévé jelenlegi gazdasági igazgatóját, és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatót jelölték. A Magyar Rádió élére Belénessy Csabát, az MTI stratégiai alelnökét és Klein Juditot, az MTV kisebbségi műsorok szerkesztőségének vezetőjét javasolták. A Duna Televízió vezérigazgatói székére Dobos Menyhért, az MTV műsorigazgatója és Kálomista Gábor filmes produce kerülhetett volna. Az MTI élére pedig Toót-Holló Tamást, az MTI belpolitikai szerkesztőségének vezetőjét, valamint Wéber Ferencet, Sólyom László volt köztársasági elnök sajtófőnökét jelölte Szalai Annamária, az NMHH elnöke.

A kuratórium nyolc tagjából hatot a parlament választott. Közülük hármat a Fidesz, egyet-egyet pedig az ellenzéki pártok jelöltek. A testület további két tagját a médiatanács nevezte ki. A médiatanács döntött a vezérigazgató-jelöltek személyéről is az NMHH elnökének javaslatai alapján. (A médiatanács az ORTT jogutódja, és a testület összes tagját a Fidesz jelölte, és a parlament választotta meg.)

A közszolgálati média működését szabályozó új törvény értelmében az első fordulóban az MTV-t, a Magyar Rádiót, a Duna Televíziót és az MTI-t felügyelő kuratóriumnak kétharmados többséggel kell megválasztania az intézmények vezetőit. A második fordulóban azonban már elegendő az egyszerű többség.

Az Index információi szerint a most a kuratórium elé került jelölteket éppen azért nevezték meg, mert valószínűtlen volt, hogy megkapják a kétharmados többséget, a második fordulóban tűnnek fel a valódi jelöltek, akiket egyszerű többséggel meg is választ majd az ellenzéki és kormánypárti tagokból álló kuratórium. A Magyar Televízió vezetője várhatóan Medveczky Balázs, a köztévé jelenlegi ügyvezető alelnöke lesz, míg az MTI-t Belénessy Csaba vezetheti majd, akit az első fordulóban a Magyar Rádió vezérigazgatójának jelölt Szalai Annamária, a Nemzeti- Média és Hírközlési Hatóság elnöke.

Címkék: közmédia