2011. március 30.

Világ szerkesztői, egyesüljetek!

Az újságírás átalakításának, korszerűsítésének szándékával szövetkeznek - újra - tartalomszolgáltatók szerte a világból.

Az újságírás átalakításának, korszerűsítésének szándékával szövetkeznek - újra - tartalomszolgáltatók szerte a világból.

A héten meglehetősen szűk körben hozták nyilvánosságra a Global Editors Network (GEN) nevet viselő, globális szerkesztői információs hálózat létrejöttét. A szándék az, hogy az új rendszer kialakításával a média- és IT-palettának afféle gazdaságos fenntarthatóságot biztosítsanak, megteremtsék az igényekhez igazodó új minőségi sajtómunkát.

A GEN lényegében a korábban ugyancsak a sajtómunka egyfajta világméretű összehangolását célzó fórum, a WEF "folyománya", olyannyira, hogy a GEN elnöke lett a WEF elnöke is. Ő egyébként a spanyol El Pais vezető politikai lap igazgatóhelyettese, de mellette további vezető tisztségviselők átigazoltak a hálózathoz.

A GEN krémje hamarosan tanulmánykörutat kezd, ennek során a hírszerkesztőségi stratégiákról és a geopolitika kérdéseiről esik majd szó, utóbbi kiemelten az arab világ kapcsán.

Létrehozzák a szerkesztők laborját is, itt a fejlesztőkkel közösen dolgozhatnak új médiaeszközök, alkalmazások kifejlesztésén, továbbadásra a hálózat tagjainak, partnereinek. A cél: áttörni a határokat a régi és az új, a fizetős és nem fizetős, a profitorientált és non-profit, a nemzetközi és a helyi média között.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.