2010. június 01.

Világra jönnének

Újabb európai referencialapot árulnak. Ebben nincs meglepő. Abban viszont akad, hogy szép számmal vannak rá érdeklődők.

Újabb európai referencialapot árulnak. Ebben nincs meglepő. Abban viszont akad, hogy szép számmal vannak rá érdeklődők. A legtöbbjük helyi játékos, de akadnak a sorban nagy médiabirodalmak is – köztük a méretes magyarországi médiaportfolióval rendelkező Ringier is.

A Le Monde-ról van szó, amelyre eddig heten jelentkeztek be, de piaci pletykák szerint vannak néhányan, akik még kivárnak ugyan, de valószínűleg versenybe szállnának. A jelenlegi vezérigazgató szerint annak, aki elviszi a céget, mintegy 60-70 millió eurót kellene a társaságba tennie, hogy a La Vie-Le Monde ismét növekedést i pályára álljon. Az új gazdának könnyebb dolga lesz, mint a mostani irányítóknak: a szerkesztőség ugyanis elvesztené most meglévő beleszólását a tőkeemeléssel egy időben, amelyben a résztulajdonos Lagardere-csoport a jelen állás szerint nem kívánt részt venni.

Szakmai körökben az El País-t is kiadó spanyol Prisa-csoportot tartják a befutónak, amely 15 százalékos részesedéssel már kapun belül van. A pályázók között emlegetik a párizsi Le Nouvelle Observateur hírmagazint irányító Claude Perdriel-t, aki megadna 60 milliót a kiadó háromötödéért. Carlo de Benedetti olasz médiacézár éppúgy a képzeletbeli sorban áll, mint a Ringier, amelyről több németnyelvű lap is azt írta: vizsgálja, mit hozhat a konyhára egy ilyen befektetés. Mellettük nemrég jelentkezett be a Le Monde felügyelőbizottságánál egy tőkkerős francia trió. Ezt a kultúrába már eddig is jelents összegeket befektető Pierre Bergé és üzlettársa, Matthieu Pigass mellett a Free nevű internetszolgáltató alapítója, Xavier Niel alkotja.

A trojka sajtóhírek szerint akár 80-100 millió eurót is hajlandó volna kipengetni a cég 50-60 százalékáért, miközben gazdasági, pénzügyi és szakmai függetlenséget ígér, és nem zárja ki, hogy további partnereket von be. Ugyanakkor nem világos, hogy ezzel a felfogással hogyan állítják új pályára a Le Monde-ot. A lap ugyan most megint enyhén nyereséges, de tavaly egyetlen év alatt 4,3 százalékkal csökkent példányszáma – most mintegy 290 ezer kel el belőle egy átlagos napon.