2010. december 17.

Vinnék a TV2 testvéreit

Nagy a keletje a ProSiebenSat.1 által pár éve vásárolt SBS-csatornáknak. A TV2 „testvérei” közül egyelőre a belgiumi és a hollandiai adókra van vevő.

Nagy a keletje a ProSiebenSat.1 által pár éve bevásárolt SBS-csatornáknak. A TV2 „testvérei” közül egyelőre a belgiumi és a hollandiai televíziók a legkelendőbbek. Az érdeklődők között lehet az RTL-csoport és annak egyik helyi részvényese is. A kép egyre színesebb. A Springer közben bejelentette: nem érdeklődik a médiacsoport megvásárlása iránt.

Sajtóhírek szerint a három hollandiai csatorna – a Net 5, az SBS6 és a Veronica – felkeltette például a Telegraaf Media Group, a De Persgroep és John de Mol érdeklődését is. Az utóbbi urat a hazai közönség leginkább annak az Endemol nevű cégének a kapcsán ismerheti, amely formátum-kereskedelemmel foglalkozik; első nagy itteni dobásai közé tartozott a Big Brother, majd több TV2-es vetélkedő is. A TMG számára nem új piac, hanem visszaérés volna a vásárlás, hiszen az SBS indulásakor ez a cég volt a befektetők egyike. Ráadásul a cégnek ma mintegy hat százalékos részesedése van a ProSiebenSat.1-csoportban.

A belga De Persgroep-nek is vannak már médiaérdekeltségei, köztük a flandriai VMMa (The Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) kereskedelmi műsorszolgáltató, amelynek kínálatába tartozik a VTM, a Kanaaltwee, a JimTV, a vtmKzoom, aVitaya és a Vitality csatorna.

A legérdekesebb helyzet akkor állna elő, ha végül de Mol lenne a befutó; neki ugyanis már van 26 százaléka az RTL Nederlandban. Akkor szerezte ezt a részesedést, amikor eladta a z anyacégnek a Talpa TV nevű csatornát. Belgiumban egyébként akár maga az RTL is érdeklődhetne a felkínált csatornák iránt, hiszen a flamand területen nincs saját cége, miközben a francia ajkú Vallóniában az övék az RTL-TVi csatornák, azaz az RTL-TVi, a Club RTL és a Plug RTL.

A napokban jelentette be a konszern első embere, hogy már nem zárja ki médiabirodalma egyes elemeinek eladását a TV2-t tulajdonló társaság. Belgiumi, hollandiai és skandináviai (dán, finn, norvég és svéd) érdekeltségeik esetében gondolkodnának el, ha megfelelő ajánlatot kapnak – derült ki Thomas Ebeling szavaiból. „Semmi esetre sem akarjuk eladni a teljes SBS-csatornahálózatot – jegyezte meg.