2010. szeptember 03.

Visszafogja magát az RTL Klub

Fegyelmezi magát saját fejlesztésű valóságshow-jának nemsokára induló szériájában a legnagyobb nézettségű hazai kereskedelmi csatorna.

Fegyelmezi magát saját fejlesztésű valóságshow-jának nemsokára induló szériájában a legnagyobb nézettségű hazai kereskedelmi csatorna. Hogy milyen kereteket adnak az önvisszafogásnak, azt egyelőre nem köti a nagyérdemű orrára az RTL Klub. A csatornának korábban többször is meggyűlt a baja a médiahatósággal a ValóVilág miatt.

„Szalai Annamária javaslatával nagyon egyetértünk, szerintünk is az önszabályozás egyik fontos eleme lehet egy ilyen kódex a ValóVilág indulása előtt a műsorral kapcsolatban. Amikor elkészül, nyilvánosságra is fogjuk hozni” – közölte érdeklődésünkre a csatorna. (A konvergens médiahatóság elnöke nemrég beszélt az egyeztetés szükségességéről.) Arra a felvetésre azonban nem válaszoltak, hogy megkereste-e őket az új médiahatóság (vagy annak elnöke) az ügyben, illetve hogy készül-e velük egyeztetésre a csatorna ebben a témában.

Pedig elég egy pillantást vetnünk az épp megszűnő Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) honlapjának megfelelő pontjára, hogy megértsük, mennyire fontos az RTL Klubnak, hogy határok közé szorítsa a produkciót. A grémium ugyanis négy alkalommal rótt ki büntetést a valóságshow miatt a csatornára, Az elsőt alig két hónappal a VV első szériájának indulása után szabták ki – akkor 15 percet „értek” a burkoltan vagy nyíltan szexuális felhangú műsorelemek. (Köztük Maya Gold pornószínésznő villába szavazása és Oki csajozós hirdetése, amivel egy éjszakára hívott jelentkező „cicamicákat”, lényegre törően ecsetelve, milyen „igazi mennyországot” ígér nekik.)

Újabb félórás képernyő-elsötétítést kaptak a történet folytatásáért; ennek oka „az úgynevezett ’Oki show’, amely az előző héten elkészült és műsorba adott szex-hirdetés folyományának tekinthető”. Merthogy ennek folyamán Stohl András műsorvezető mindent megtett annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet arról, az egész show szimplán a nemi vágyak egyszeri kielégítéséről, egy tipikus egyéjszakás kalandról szól. Az alkalmi kapcsolatot például Stohl „bimbódzó szerelem”-nek titulálta – olvasható ma is az ORTT honlapján.

A második széria ia kapott gyorsan húsz percet.

A „Való Világ 2.” műsorszám 2003 januárjában vizsgált adásait a szexualitás eddigieknél is fokozottabb megjelenítése jellemezte. Az első produkció folytatásaként értékelhető az is, hogy az exhibicionizmus, a „bevállalósság” is fokozottan pozitív és kívánatos tulajdonságként jelent meg – indokolt a médiahatóság. Még ebben a menetben kapott egyszer 20 perces büntit a VV.

„A műsorfolyam azon jellegzetessége, amely a sorozatos kiválasztások során mások kirekesztésében, illetve tulajdonságaik leértékelésében jelenik meg, az elemzett műsorszámokban egyre inkább előtérbe került. A csoportfolyamatokon belüli jelenségek ilyen típusú negatív megnyilvánulási formáját a műsorkészítők a játékoknál (Gábor és Anikó száműzetése), illetve egyéb feladatoknál (kérdőívek a kedvelt és nem kedvelt emberekről) is támogatják, s ez az ajánlott korosztályra kedvezőtlen hatást gyakorolhat. Egyrészt az individuális személyiségjegyek (pl. zárkózottság) vagy a magatartásmódok alapján történő kiközösítés a serdülőkorra jellemző tipikus félelmeket – mint a kitaszítottság, nem kedveltség, népszerűtlenség - megerősítheti, másrészt a villalakók a fiatalok szemében példaképek lehetnek, s ilyen módon a kiskorúak személyiségfejlődésére a sugárzott adások veszélyt jelenthetnek a tekintetben, hogy „valós élethelyzetbe” ágyazva torz magatartásmintát közvetítenek és tűznek ki példaként” – indokolt akkor a médiahatóság.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

9 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.