Bő fél évtizeddel ezelőtt kivonulásuk óta rendre szárnyra kapnak pletykák, találgatások és sajtóinformációk arról, hogy mégiscsak visszasasszézik a cégóriás a világ legnagyobb internetes és mobiltelefonos piacára. A mostani beszámolókban az a rendkívüli, hogy a Google egyik nagyfőnökének kijelentésére hivatkoznak.

A visszatérés egyelőre nem jutott túl a tervezési fázison, a társaság pedig óvakodik attól, hogy akár csak céldátumot is megjelöljön.

Jelen akarunk lenni Kínában, és ki akarjuk szolgálni a kínai felhasználókat

- szólt a Sundar Pichai Google-főnöktől idézett mondat, ami egy interjúban hangzott el. De hogy mikortól és mivel térnének vissza, arról már nem ejtett szót a vezérigazgató – mégpedig arra hivatkozva, hogy nem kívánja beszűkíteni saját mozgásterüket a túl korai közléssel.

Így csak találgathatjuk, mire is gondolt. A Google ugyanis értékesít online hirdetéseket a kontinensnyi országban, keresője azonban éppúgy elérhetetlen a helyi polgárok számára, mint a YouTube, a Gmail vagy épp a térképszolgáltatás. A témával foglalkozó cikkében a német Handelsblatt arra emlékeztet: a The Information című honlap már tavaly ősszel arról írt, hogy bizonyos szolgáltatásaival, köztük alkalmazás-platformjával szívesen visszatérne a kínai piacra a Google.

A cég 2010-ben korlátozta radikálisan kínai jelenlétét, miután – tucatnyi társához hasonlóan – kibertámadás érte az országon belülről, majd az ügy kivizsgálása során kiderült, hogy számos helyi emberjogi aktivista Gmail-fiókját törték fel az akció során. Pedig – mint arra a The Atlantic is utal cikkében – a cég az ezt megelőző négy évben együttműködött a pekingi kormányzattal. A helyi cenzúraszabályoknak megfelelő verzióval léptek a piacra, miután mérlegelték, ez még mindig etikusabb, mint ha nem érheti el szolgáltatásaikat a helyi közönség számára. A 2010-es támadások után azonban nem kecmeceltek: a Kínából érkező kereséseket átirányították (cenzúramentes) Hong Kong-i szerverükre – ennek az eredménye viszont az lett, hogy pár hónapon belül a júzerek zöme számára már elérhetetlen lett a szolgáltatás.

A visszatérési szándék erős voltát jelzi, hogy minimális időbeli eltéréssel két csúcsvezető is nyilatkozott az ügyben, Pichai mellett ugyanis Eric Schmidt, a Google anyavállalata, az Alphabet elnöke is megszólalt. Egy rendezvényen utalt rá, hogy a cenzúra miatt szedték a sátorfájukat, majd megemlítette, nem hagytak fel a próbálkozással, és ő is rengeteg időt tölt azzal, hogy sikerüljön újraindulniuk Kínában.

Mindehhez a USA Today annyit tesz hozzá: a cenzúra, ami miatt a Google hat esztendeje távozott Kínából, ez idő alatt talán még korlátozóbb lett. És azt is, hogy a cég tavaly októberben (2010-es távozása óta először) fektetett be közvetlenül Kínában, bevásárolva magát a mesterséges intelligenciát fejlesztő Mobvoiba.

Az már más kérdés, hogy menyire sikerülhet visszaszerezni a Google-nak egykor feladott piaci pozícióit. Hiszen, mint arról akkor portálunk is beszámolt, a kínai állami hírügynökség és a legnagyobb helyi mobilszolgáltató például azonnal rástartolt a hirtelen megürült szegmensre.

Címkék: cenzúra google kína