2014. augusztus 22.

Visszavágta 2014-es előrejelzését az RTL

A magyar reklámadó mellett az alacsonyabb bevételek és az árfolyamváltozások is negatívan érintik a csoport eredményét.

A magyar reklámadó mellett az alacsonyabb bevételek és az árfolyamváltozások is negatívan érintik a csoport eredményét.

Az RTL 2014-re – a korábban stabil kilátásokkal szemben – most kismértékben csökkenő bevételt, és nagyobb mértékben visszaeső EBITA-t vár. Az első félévben a bevételek 2,5%-kal, 2,69 Mrd euróra, az EBITA 6%-kal, 519 millió euróra csökkent a megelőző év azonos időszakához képest.

A 2,4%-os csökkenést mutató Franciaországon kívül a reklámbevételek az RTL valamennyi piacán növekedtek. A fellendülés jelei ellenére az árfolyamváltozások negatív hatásai, a francia piac csökkenése, valamint a FremantleMedia és az UFA Sports vártnál alacsonyabb bevételei érzékenyen érintik a csoportot. A digitális bevételek ugyanakkor továbbra is dinamikusan növekednek: az organikus növekedésnek és a felvásárlásoknak köszönhetően 10%-kal, 113 millió euróra emelkedtek. Anke Schäferkordt és Guillaume de Posch társ-vezérigazgatók elégedettek a „műsorszórás-tartalom-digitális” stratégia megvalósításának állásával is.

Országokra lebontva az RTL csoport rekorderedményekről számolt be legfőbb profitközpontjában, Németországban, és jelentős EBITA-emelkedésről Hollandiában. Franciaországban a televíziós és rádiós érdekeltségeket is érinti a piaci visszaesés, a FremantleMedia pedig árnyomás alatt áll. A magyarországi reklámadó pedig az itteni leányvállalat nyereségességét kezdi ki.

(Forrás: Advanced Television)