Szalay Dániel 2012. szeptember 20.

Viszi a lendület az Apple-t, de meddig?

Alig pár napja debütált az almás cég új, 5-ös számot viselő okostelefonja. A termékből hiány lépett fel, de már megjelentek az első fanyalgók is.

Alig pár napja debütált az almás cég új, 5-ös számot viselő okostelefonja, melyre ezúttal is hamar rácuppantak az Apple hívei, a termékből pedig hiány lépett fel, de már megjelentek az első fanyalgó hangok is. Van, aki a telefon technológiai hiányosságára figyelmeztet, más szándékos marketinghúzásnak tartja, hogy az Apple első körben kevés példányt dob piacra, hogy az így szinte azonnal fellépő hiánnyal fokozza az érdeklődést.

Még szinte be se jelentette az Apple az iPhone 5-öt, máris megjelentek az első hibák és fanyalgások. A kritikák egy része ráadásul nem is alaptalan. Az amerikai CDMA mobilhálózatokon működő iPhone 5 tulajdonosainak például választaniuk kell, hogy a negyedik generációs mobilnetet használják, vagy telefonálnak, de a kettő egyszerre nem működik. A probléma az Európában értékesített készülékeket egyébként nem érinti, azokon nem okoz nehézséget, ha egy telefonhívás közben sem akarunk lemondani a mobilinternetes szolgáltatásokról, de a nem kis blamázs többekben felébresztette azokat az emlékeket, amikor az iPhone antennájával adódtak gondok.

De van, aki arról a kényelmetlenségről írt, hogy az Apple új készülékéhez SIM-kártya csere szükséges, mivel az nanoSIM-mel működik. (Őket az Apple azzal nyugtatja, hogy a mobilszolgáltatók világszerte felkészültek az átállásra.) Mások azt állítják, hogy az Apple állításával ellentétben nehézségek lehetnek bizonyos autókban lévő kihangosítókra való csatlakozáskor.

Némelyek az igazi nagy újdonságok hiányát kérik számon, például az iPhone-ból ezúttal is kimaradt az NFC (mobilfizetési) technológia, igaz, legalább van LTE mobilnet támogatás. 16:9-es arányú, nagyobb képernyővel rendelkezik, de ennek értelmét is megkérdőjelezik. Ehhez kapcsolódóan olyan vicceskedő mémfotók terjednek a közésségi oldalakon, melyek azt mutatják, hogy valójában azért lett némiképp nagyobb a kijelző a legutóbbi iPhone-hoz, a 4S-hez képest, hogy a Real Madrid szurkolói a bajnoki tabellán scrollozás nélkül is felleljék kedvenc csapatukat.

Nem kell görgetnie a szurkolóknak
Nem kell görgetnie a szurkolóknak

Mindenesetre érdemes elolvasni Dan Lyons, a Newsweek magazin szerkesztőjének cikkét, aki a BBC Online-on élesen bírálta az Apple-t, mondván nem ártana végre valami igazi újdonsággal kirukkolni. Az újságíró szerint mit is várhatnánk egy olyan cégtől, amely ugyan igyekszik önmagát a világ leginnovatívabb vállalkozásának feltüntetni, mégis mindössze forgalmának 2 százalékát költi kutatás-fejlesztésre, szemben a Google és a Microsoft 14 százalékával, ráadásul az iPhone 5 felhasználói interfésze lényegében még mindig ugyanúgy néz ki, mint az első, 2007-ben megjelent iPhone esetében, és a készülék külseje is alig-alig változott, pedig ez már a cég 6. okosmobilja. (Hiszen a 4-es szérián belül két telefont is piacra dobott a cég.) A szerző megrótta az Apple főtervezőjét, Jonathan Ive-t is: "Mit csináltál (az elmúlt években) a fennmaradó idődben, Jonny?" Lyons szerint a képernyő méretének növelése is inkább csak azért történik, hogy ezzel lépést tartson a cég az androidos telefonokkal. De az Apple egyre unalmasabb, nem véletlen az Android térhódítása - figyelmeztetett Dan Lyons.

A cég marketingesei persze ezt nyilvánvalóan nem így látják. A hivatalos kommunikáció azt emeli ki, hogy az iPhone 5 a valaha volt legvékonyabb és legkönnyebb iPhone, és hogy 4 hüvelykes Retina kijelzővel, gyors Apple A6 processzoral és WiFi technológiával, illetve a korábbinál hosszabb készenléti idővel rendelkezik, valamint a készülék a 200 új funkciót magában rejtő új operciós rendszer változattal, az iOS 6-al kerül a boltokba. Ilyen újdonság például az Apple saját, hangos navigációt is alkalmazó térképalkalmazása, a Maps (ez váltja fel a Google Térképeket), a Facebook-integráció, a Passbook, a Facetime, valamint a még többre képes és új nyelveket is ismerő Siri.

A tőzsdei spekulánsok pedig egyelőre kitörő örömmel fogadták a telefon megjelenését. A cég árfolyama újabb csúcsokat ért el, és Wall Street-i brókerek szerint az emelkedés továbbra is kitarthat. Bár van, aki aggódik amiatt, hogy az Apple egyelőre nem tudja kielégíteni az összes felhasználói igényt, azaz a készülékből ezúttal is hiány lépett fel, de a jelek szerint a gyártó rajongóinak lelkesedését ez most inkább csak fokozza. Sőt olvasni arról is mendemondákat, hogy az amerikai cégnél szándékosan így próbálnak hisztériaszerű érdeklődést kiváltani a telefon iránt.

Magyarországon egyébként szeptember 28-án debütál a készülék. Addig, akit érdekel, máris részletes teszteket olvashat róla például az Engadget kütyüs oldalon.

Címkék: apple iPhone