2014. május 22.

Vita az újság jövőjéről

Egykori főszerkesztő, médiakutató és kiadóvezető vitázott az újságok és ezzel összefüggésben az újságírás jövőjéről egy ausztriai eseményen.

Egykori főszerkesztő, médiakutató és kiadóvezető vitázott az újságok és ezzel összefüggésben az újságírás jövőjéről egy ausztriai eseményen.

Május közepén, az ausztriai FFI Fórumon (Friedrich Funder Institut) vitáztak az újságok jövőjéről médiás szakemberek. A Matthias Karmasin médiakutató, Michael Fleischhacker egykori Die Presse-főszerkesztő és Armin Thurnher, a Falter kiadója részvételével tartott beszélgetés során abban mindenki egyetértett, hogy az újság jövője összefügg az újságírás jövőjével. Arról azonban eltérő véleménnyel voltak, hogy mindezt hogyan biztosítsák.

Michael Fleischhacker szerint a napilap „médiamorfológiai egyedülállósága” az egyik legnagyobb tévedés. Problémásnak találja továbbá a támogatásokhoz kapcsolódó lehetséges függőséget is: „Meggyőződésem, hogy a média csak akkor tudja függetlenül játszani szerepét, ha gazdaságilag is független” – mondta Fleischhacker.

Matthias Karmasin azonban nem akarja elképzelni magát egy minőségi média nélküli világban. A szakértő szerint a lehetőségekhez mérten sok olyan minőségi műhely kell, melyek alapján a lakosság orientálódhat és döntéseket hozhat, így szerinte el kell gondolkozni a kiszélesített médiatámogatásról.

Ezt Armin Thurnher is hasonlóan gondolja: „Professzionális közvetítőkre van szükség.” Ennek központi feltétele a minőségi újságírás intézményesített és elismert kereteként a szerkesztőség. Bár a támogatásoknak mindig lesznek kritikusai, „nehézséget az okoz, hogy ki dönt és milyen feltételek mellett.” Ugyanis nem szabad csupán a napilapokra és a nyomtatott termékekre szűkíteni a kört, hanem a médiát általánosságban is figyelembe kell venni.

Ez az érvelés azonban nem győzte meg Fleischhackert. Bár jogos az érvelés, szerinte nem megalapozottak a szokásos minőségi kritériumok.

A beszélgetésen a médiaátláthatóság kérdését is érintették. Karmasin „reálkorrupciónak” nevezte a sajtó apróhirdetésekkel való finanszírozását. Szerinte sajnálatos, hogy a média a hazai sajtó becsületkódexén kívül eső dolgokból profitál. Végső soron azonban minden a döntésekről szól: vagy azt mondják a nyomás alá került üzleti modellekről, hogy „nem volt szerencséjük”, vagy új keretfeltételeket alkotnak - írja a Horizont.at.

 

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.