2013. szeptember 12.

Vitatkozik a médiahatósággal az RTL Klub

Bíróságon támadják meg az NMHH azon határozatát, amely 14 milliós bírságot szabna ki a csatornára.

Bíróságon támadják meg az NMHH azon határozatát, amely 14 milliós bírságot szabna ki a csatornára.

Bíróságon támadja meg az NMHH Médiatanácsának határozatát az RTL Klub. A testület 14 millió forintos büntetést rótt a csatornára annak Éjjel-Nappal Budapest című műsora miatt. A médiahatóság közlése szerint állampolgári bejelentés alapján vizsgálódott, és úgy találta, nem megfelelően sorolták be a vizsgált két adást és a kapcsolódó ajánlókat. Az NMHH szerint azokat csak 16 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-jelzéssel, 21 óra után engedhették volna képernyőre.

"Nem hisszük, hogy magyarázatra szorulna, hogy egy naponta jelentkező műsor esetében értelmetlen két epizódból következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy hogyan ábrázolja a sorozat 'Kristóf és a nők' vagy 'Hanna és szülei' kapcsolatát" - érvel az RTL Klub, válaszul a médiahatóság azon magyarázatára, hogy az említett epizódokban súlyos kérdéseket tárgyaltak a kiskorúakat veszélyeztető módon, feloldás vagy magyarázat nélkül.

"Számtalan irodalmi művet találhatunk ugyanis, amelyben a szereplők viszonya változik, személyiségük fejlődik. Ha ezekből a művekből kiragadnánk egy-egy fejezetet és csak azokat vizsgálnánk, nyilvánvalóan rossz elemzések születnének. Az Éjjel-Nappal Budapest rendszeres nézői biztosan nem gondolják azt, hogy Kristóf első hónapokban látható viselkedését bárki pozitív példaként mutatta be, ahogy Hanna kamaszkori kicsapongásai sem jelenthetnek követendő példát. Nem vitatás azonban, hogy mindkét magatartás, sőt, az Éjjel-Nappal Budapest konfliktushelyzetinek többsége a társadalomban létező jelenség. Mint ahogy létezik alkohol- és drogfogyasztás is, ezeknek a problémáknak az ábrázolása, a személyes sorsokra gyakorolt negatív hatás bemutatása pedig nem megy anélkül, hogy magát a helyzetet bemutatnánk" - érvel a csatorna.

Az RTL Klub közleményében még a politikusoknak is beszól, utalva Illés Zoltán minapi, képviselőnő-társát becsmérlő szavaira: "Különösen sajátságos büntetést kapni azért, mert Kristóf csúnyán beszél a nőkkel éppen egy olyan napon, amikor a Parlamentben egy képviselő egy képviselőtársával - történetesen egy nővel - szemben éppen olyan hangot enged meg magának, amelyet minden jóérzésű ember elítél."

A csatorna emellett úgy véli, ők minden fórumon jelezték, hogy a műsor fikció, így meglátásuk szerint nem korrekt az a kifogás, hogy a nézők a panaszok alapján ezzel nincsenek tisztában: "Nem hisszük, hogy néhány panaszos tévhitéből általános következtetést lehetne levonni a nézők összességére vonatkozóan. Ráadásul mindenki előtt ismeretesek azok az esetek, amikor egyes nézők más művek esetében is valóságnak tekintették a fikciót (pl. gyűjtés Isaura felszabadítására a Rabszolgasors című sorozat, vagy a vak Esmeralda szemműtétjére az azonos című telenovela sugárzásakor). Álláspontunk szerint a médiaszolgáltató ezekben az esetekben csak akkor lenne felelős, ha eltitkolná ezen művek fikciós voltát. Mi ezt nem tesszük: a sorozat végefőcímében minden nap láthatók a karakterek valódi nevei is. Ennél egyértelműbben hogy lehetne jelezni, hogy fikcióról van szó?"

"Az is árulkodó, hogy miközben az Éjjel-Nappal Budapest megbüntetett epizódjai a Médiatanács szerint károsak a kiskorúak személyiségfejlődésére, a Médiatanács saját honlapján pozitív példaként említi a 12-es korhatárbesorolásra a Duna TV műsorát, amelyben kisípolás nélkül hallható a 'buzi', a 'kommunista kurva' kifejezés. Persze lehet, hogy úgy gondolták, hogy azért 12-es, mert mindez nem marad megtorlás nélkül: a jelenetben a tanár ugyanis egyszerűen pofon vágja a gyereket" - zárul az RTL Klub érvelése.

Kódolatlan hetek júniusban is, a MinDig TV nézőinek

23 órája

Az Antenna Hungária megállapodásainak köszönhetően a MinDig TV nézői ingyenesen érhetik el május 31. és június 14. között a Kiwi TV-t, június 1. és június 14. között pedig a NatGeo Wild, a Paramount Channel és a Sport1 csatornát.