2011. április 21.

Vizsgálat a TV2 és RTL Klub SMS-szavazásai miatt

Dr. Bodonovich Jenő a televíziós műsorok szavazási rendjét kifogásoló panaszok miatt eljárást kezdeményezett az érintett médiaszolgáltatókkal szemben.

A héten egyeztetési eljárást kezdeményezett dr. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos a televíziós műsorok szavazási rendjét kifogásoló panaszok ügyében az érintett médiaszolgáltatókkal szemben.

Az elmúlt hónapokban közel félszáz olyan bejelentés érkezett az RTL Klub – X-faktor és ValóVilág, valamint a TV2 Megasztár műsoraival kapcsolatban, melyben a panaszosok a nézői szavazások lebonyolításának rendjét, azok szembetűnő irányítottságát, ellenőrizhetetlenségét kifogásolták, és megkérdőjelezték az eredmény valóságtartalmát.

Mivel a jelenség valószínűsíthetően a fogyasztók jelentős számát érinti, ezért a médiatörvény alapján a biztos egyeztetési eljárás keretében, levélben kereste fel a szolgáltatókat és kért információt a szavazások körülményeiről, többek között arról, hogy milyen előírás szabályozza a szavazások rendjét, hol ismerheti meg ezek tartalmát a néző, hogyan történik a szavazatok regisztrációja, illetve milyen számú szavazat érkezik egy-egy fordulóban.

Az új médiatörvény alapján a biztos az ilyen és ehhez hasonló érdeksérelmek kivizsgálása érdekében bármely média-, illetve hírközlési szolgáltatótól vagy sajtótermék kiadójától adatokat, felvilágosítást és nyilatkozatot kérhet, amelyre a szolgáltató tizenöt napon belül köteles válaszolni. Amennyiben az érintett szolgáltató a kérést nem teljesíti a megadott határidőn belül, úgy a biztos az NMHH Hivatalához fordulhat, és hatósági eljárást kezdeményezhet az adatok bekérése ügyében.

 

 

Címkék: nmhh Bodonovich

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2 napja

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.