2011. november 21.

Vizsgálják az ÖsszeEsküvőket

A kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezések és a reklámszabályok megsértése miatt vizsgálja az NMHH a TV2 valóságshow-ját.

A kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezések és a reklámszabályok megsértése miatt vizsgálja az NMHH a TV2 valóságshow-ját.

A TV2-n futó ÖsszeEsküvők október 3-i és 4-i műsorai miatt indított viszgálatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A hatóság szerint egyfelől a gyerekek és kiskorúak védelmét megcélzó rendelkezéseket, másfelől a reklámszabályokat sárthették meg a műsorban.

Az vizsgált adásokban és előzeteseikben a Médiatanács szerint "különösen magas volt a szexualitásra utaló szóbeli megnyilvánulások, a verbális agresszió és az alkoholfogyasztás mértéke. A műsorokhoz kedvcsinálóként lerészegedett anyós-jelöltet, a lányok vizespóló-versenyét és a férj-jelöltek eldurvult konfliktusát játszották be".

Emiatt e jeleneteket csak az este 9 és reggel 5 óra közötti sávban sugározhatták volna, a IV. kategóriába sorolva, azaz 16 éven aluliaknak nem ajánlottként. Ugyanakkor az NMHH által közölt Nielsen Közönségmérés adatok szerint októberben a tévéző 13-17 évesek negyede választotta a műsort.

Emellett a médiahatóság szerint sérülhettek a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok is, mivel az egyik epizódban elhangzott egy cigaretta neve. Mint közölték: az új médiatörvény hatályba lépése óta ugyan megengedett a termékmegjelenítés az ilyen típusú műsorokban, de a dohánytermékek népszerűsítése még mindig tilos, ezért a Médiatanács a termékmegjelenítés tényének tisztázására adatokat kér be a TV2-től.

A TV2-nek azért sem árt vigyáznia, mert tavasszal ugyanebben a műsorsávban, hasonló hatósági kifogások miatt az RTL-es ValóVilág negyedik szériája több mint 200 millió forintnyi büntetést szedett össze. Azt az NMHH is elismeri, hogy "tapasztalataik" okán eleve szorosabban követik az ÖsszeEsküvők eseményeit, s a VV Barométer után itt az ÖsszeEsküvők Baorméter is, melyből megtudható, mennyit isznak, dohányoznak, káromkodnak a reality szereplői.