2010. június 16.

WAZ: háttal Szerbiának

Felkészül a szerbiai piacról való kivonulásra az esseni székhelyű Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) médiacsoport – állítják helyi híradások.

Felkészül a szerbiai piacról való kivonulásra az esseni székhelyű Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) médiacsoport – állítják helyi híradások. Kilenc éve jelent meg a társaság a hét és félmillió lakosú, pörgős médiapiaccal rendelkező balkáni államban, amikor megszerezte az egyik politikai napilap kiadójának a felét. Nemrégiben portálunk is beszámolt arról: terjeszkedne Szerbiában a társaság.

A Press című belgrádi lap tegnapi cikke szerint választás elé állította Boris Tadić államfőt a német médiaóriás: vagy segít a Verćernje Novosti napilap átvételében, vagy szedi a sátorfáját a társaság. Essenben a levél hírét megerősítették, azzal toldva ezt meg, hogy annak a cikkben szereplőtől teljesen eltérő a tartalma.

A Szerbiában 2001 ősze óta jelen lévő társaság a Politika AD (a Balkán második legrégebbi kiadója) megvételével lépett színre. Már hosszabb ideje érdeklődést mutat a lap iránt, ám terveit a helyi vállalkozók és az értelmiség körében merev ellenkezés fogadta. Mint Dobrica Ćosić író, egykori államfő mondta: a Većernje Novosti német kézre jutása likvidálná az utolsó független néplapot. Nemrégiben az is vihart kavart, hogy a helyi média szerint egy kétes üzletemberrel működött együtt a cég.

A legfrissebb német sajtóértesülések szerint a WAZ fokozatosan hagyná el a balkáni államot. A gyors menet jelét látja az egyik szaklap abban, hogy Bodo Hombach WAZ-vezér most is egy horvátországi tanácskozáson vesz részt.