2014. március 03.

WhatsApp: ez csak a kezdet

Iparági láncreakciót indíthat be a Facebook azzal, hogy az évtized online ügylete keretében felvásárolta a szolgáltatót. A kis riválisok ára is ugrik.

Iparági láncreakciót indíthat be a Facebook azzal, hogy az évtized online ügylete keretében felvásárolta a szolgáltatót. A kis riválisok ára is ugrik.

A Bloomberg beszámolója szerint a nagyobb bevásárlások terén manapság igen aktív, de nem mindig eredményes Softbank már meg is környékezte a WhatsApp-hoz hasonló szolgáltatásokat kínáló Tango-t. A számba jöhető kérők között emlegetik a Microsoftot és a Google-t is, amelyek érdeklődtek ugyan korábban a most elhappolt célpont iránt, de végül nem vették meg azt. Kérdés, mikor és milyen mértékben indul be felvásárlási hullám.

Az árak változását pedig jól monitorozhatjuk a SnapChat fotómegosztó esetleges tulajdonosi átrendeződése kapcsán. Ők korábban ugyanis visszadobták a Facebook 3 milliárd dolláros ajánlatát. A másik nagy kérdés, hogy miből tud (további) előnyöket kovácsolni magának a WhatsApp.

Az első jelek már látszanak: a barcelonai Mobile World Congress-en jelentette be Jan Koum WhatsApp-társalapító, hogy a hanghívást is felveszik kínálatukba. A szolgáltatást várhatóan 2014 második negyedévében indítják el. Első menetben az Android és az iOS operációs rendszerekkel dolgozó eszközök használói élhetnek a lehetőséggel,nem sokkal később pedig a Windows- és a BlackBerry-felhasználók is cseveghetnek ezzel a megoldással. Koum szerint két legyet ütöttek egy csapásra: sikerült ugyanis egyesíteniük a legjobb hangminőséget a legkisebb adatforgalmi igénnyel.