2011. február 09.

WikiLeaks sztori a Discovery-n

Julian Assange maga nyilatkozik a filmben, a riporterek alaposan megizzadtak, mire sikerült rábírniuk.

Julian Assange maga nyilatkozik a filmben, a riporterek alaposan megizzadtak, mire sikerült rábírniuk.
Julian Assange

2011. február 27-én mutatja be itthon a Discovery Channel a WikiLeaks: veszélyes igazság című dokumentumfilmet, melyben a kiszivárogtató oldal történetét lehet végig követni. A filmet két díjnyertes oknyomozó riporter, Luc Herman és Paul Moreira jegyzi.

A páros meg tudta szólaltatni a Julian Assange-ot, illetve a site korábbi második embere és szóvivője, Daniel Domscheit-Berg interjúja is szerepel a filmben. Utóbbi egyébként azért hagyta el a szervezetet, mert az túlságosan Assange köré szerveződik, és mert siettették a nagy hírértékű sztorik kirobbantását ahelyett, hogy biztos alapokon építették volna fel a Wikileaks-et.

"Kétszer kellett Londonba utaznunk kamera nélkül, hogy rávegyük őket, beszéljenek a filmben. Hatalmas nyomás alatt álltak és miután az elmúlt hónapokban láttuk, milyen következményekkel járt a tevékenységük, már világos, hogy miért voltak annyira óvatosak velünk és a dokumentumfilmünkkel kapcsolatban" - mondta el Luc Hermann.

A WikiLeaks egy nemzetközi non-profit szervezet, amely olyan, magántermészetű, titkos, valamint szigorúan bizalmas úton létrejött megállapodásokat tesz közzé, amelyekhez anonim hírforrások és kiszivárogtatások által jut. 2010 végén az oldal azzal kavart vihart, hogy az Egyesült Államok több százezer titkosított diplomáciai és katonai dokumentumát közölte.

Címkék: wikileaks