2010. december 14.

Wikileaks: válaszcsapások

Saját kiszivárogtató-oldalt alapítanak a Julian Assange frontemberrel már jogi vesszőfutása előtt összekülönbözött Wikileaks-működtetők. Név már van.

Saját kiszivárogtató-oldalt alapítanak a Julian Assange frontemberrel már jogi vesszőfutása előtt összekülönbözött Wikileaks-működtetők. Nevük már van – a kérdés csak az, mikor indulnak el. A rendszer más, de a cél ugyanaz – mondják, miközben Assange ügyvédei már az amerikai tárgyalásra készülnek. Eközben az Egyesült Államok hadereje más nyomon támadja a kiszivárogtatókat.

Egyikük – az izlandi Herbert Snorrasson - közlése szerint OpenLeaks néven jelentkezik majd az oldal. a nagy különbség az lesz, hogy nem mindenki számára elérhető módn, azaz a világhálón teszik közzé az anyagokat, hanem a rendszerükbe betársult médiumok számára teszik elérhetővé azokat. Azaz nem a megjelentetésre, hanem a névtelen rendszerbe juttatás lehetőségére helyezik a hangsúlyt.

A leendő funkcióhoz méltóan titokzatos ma még az oldal. Az OpenKeaks-org címre kattintva egyelőre az új rendszer logóját és a Coming soon! bíztatást olvashatjuk. Daniel Domscheit-Berg, a Wikileaks korábbi németországi szóvivőjének szavai is ezt támasztják alá: minden betársul médiumnak lesz egy postaládája, ahová „befújhatja a szél” az érkező dokumentumokat. A svéd köztévé egy dokumentumfilmjében most mindketten úgy nyilatkoztak: azért fordítottak hátat Julian Assange-nek, mert személyes konfliktusba keveredtek, és az oldal működésének elvével sem értettek egyet.

„Ha átláthatóságot prédikálsz mindenki másnak, akkor neked magadnak is átláthatóan kell működnöd. Meg kell felelned azoknak az elvárásoknak, amelyeket másokkal szemben támasztasz” – érvelt Domscheit-Berg, míg izlandi társa kimondta: Assange diktatórikus módszereiből lett elege.

A 2006-ban indult, az afganisztáni és az iraki megszállással kapcsolatos anyagokkal világhírűvé vált oldal harmincas éveinek végén járó, ausztrál származású frontembere egy hete van letartóztatásban Londonban. Sajtóhírek szerint a férfi ügyvédei már arra készülnek, hogyan kezeljék az Egyesült Államokban Assange ellen írandó vádiratot. Egyikük arról beszélt: tengerentúli jogászoktól úgy tudják, a vádirat már összeállt, vagy készülőben van. sajtótalálgatások szerint arra az 1917-es jogszabályra alapulna a vád, amellyel a hetvenes években nem sikerült a hatóságoknak eredményesen fellépniük a pentagon-dokumentumokat kiszivárogtató New York Times ellen.

Eközben az Egyesült Államok hadereje más nyomon támadja a kiszivárogtatókat. A napokban kibocsátott számítógép-ellenőrzési rendelet szerint szinte teljes mértékben megtiltották a hordozható médiaeszközök használatát, így próbálva gátat vetni az adatlopásoknak. Több médium szerint ez közvetlen válasz lehet arra, hogy a hadsereg egyik tagja szivárogtatta ki a Wikileaks-en számos afganisztáni és iraki akció részleteit.

Teltházzal debütált az első hazai Influencer Festival

4 órája

Tartalomgyártás, platformok közötti átjárás, közösségi média menedzsment, be- és kikövetés, social kampánytervezés, influencer portfólióépítés – ezek voltak a hívószavak az első hazai Influencer Festival előadásain.

Kezdő youtuberek számára hirdet pályázatot a BugTV

11 órája

A BugTV, a Klikkmánia cégcsoport YouTube marketinggel és csatorna menedzsmenttel foglalkozó üzletága „I. BugTV – Youtuber akarok lenni!″ címmel pályázatot hirdet a jövő videós tehetségei számára.