2010. december 07.

Zárkában a Wikileaks-főnök

Őrizetbe vette Julian Assange Wikileaks-főnököt a brit rendőrség. Több médium már azt találgatja, mi lesz a fenegyerek és honlapja sorsa.

Őrizetbe vette Julian Assange Wikileaks-főnököt a brit rendőrség. Több médium már azt találgatja, mi lesz a fenegyerek és honlapja sorsa.

A Sky brit tévécsatorna jelentette először a hírt, amely szerint Londonban került sor Assange letartóztatására. A Scotland Yard már megerősítette az információt

Szakportálok máris azt találgatják, mikor és mennyire válik a nagyhatalmi pingpongjátszma labdájává az ausztrál férfi, aki ellen hazájában és az Egyesült Államokban és Svédországban is kiadtak elfogatóparancsot. A skandináv államban nemi erőszak gyanújával indult ellene eljárás, míg az USA hatóságai kémkedéssel és ehhez kapcsolódó bűncselekményekkel járnak el ellene. Ausztrália igazságügyi minisztere a napokban jelentette be, hogy az ország támogatja az amerikai nyomozást.

Mark Stevens, a férfi ügyvédje egy nyilatkozatában politikai trükknek nevezte ügyfele őrizetbe vételét. Assange jogi képviselői most azon dolgoznak, hogy óvadék ellenében szabadlábra tudják helyeztetni a kiszivárogtató-portál kiötlőjét és működtetőjét. E kérelmüket azonban visszadobták a brit hatóságok.

A portál Facebook-oldalán kora délutánig 1700 felhasználó szólt hozzá a fordulathoz. Zömük kikelt a brit hatóságok eljárása ellen. Közel félezer viszont a hír lájkolóinak száma.