MWX 2013. június 14.

Zárolták a közmédia állami támogatásának egy részét

Az RTL Híradó értesülései szerint zárolta a magyar közmédia állami támogatásának egy részét a kormány. Az NGM megerősítette a hírt.

Az RTL Híradó értesülései szerint zárolta a magyar közmédia állami támogatásának egy részét a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium is megerősítette a hírt.

A kereskedelmi tévé információja szerint zárolta a kormány az MTVA állami támogatásának egy részét. Az NGM is megerősítette a hírt, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a körülbelül 2 milliárd forintnyi zárolás az évente a közmédiának juttatott állami költségvetési támogatásnak körülbelül 3 százalékát jelenti. (Lásd kapcsolódó tavalyi hírünket: az NMHH 35 milliárd forintból, az MTVA 78 milliárdból gazdálkodik jövőre)

Az RTL Híradója a tudósításában megemlítette, hogy a kereskedelmi tévékre az Orbán-kormány épp a napokban készül iparági különadót kiróni, mely a bevételük 20 százalékát elvinné a meglévő -  az RTL esetében például már most is évente millárdos nagyságrendű - adókon felül, ráadásul a kapcsolt vállalkozások bevételét is figyelembe kellene venni az adósáv meghatározásakor. (A reklámadó a szakmai szervezetek, például a MEME szerint visszafordíthatatlan károkat okozna az egész médiaiparnak, mások szerint a Fidesz-közeli Nyerges Zsolt-Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó vállalkozást is hozzásegítené ahhoz, hogy áron alul vehesse meg az amúgy is veszteséges, épp ezért eladósoron lévő TV2-t.)

A görögök bezárták a közmédiát

A közmédia állami támogatása azért is különösen aktuális, mivel a napokban óriási felzúdulást váltott ki, hogy Görögországban a kormány takarékossági okokból megszüntette a drágának és pazarlónak tartott, ám fontos tájékoztatási feladatokat ellátó ottani közmédia, az ERT támogatását. A görög újságírókollégák azonban ennek ellenére sem hagyták abba a munkát, és az interneten, valamint az EBU (Európai Műsorszórók Uniója) jóvoltából műholdon továbbra is fogható maradt az általuk azóta is elkészített műsorfolyam. A görög kormány intézkedése egyébként nem csak a mediterrán országban, de az Európai Unió illetékeseinél is kicsapta a biztosítékot, mivel szerintük felháborító, hogy az EU-ra mutogatva zárják be a közmédiát. A görög kormány viszont azt mondja, hogy gazdasági válsághelyzetben nincsenek szent tehenek, és jelenleg nem tudják finanszírozni az igen drága közszolgálati média fenntartását.

Az EBU egyébként a napokban közölte, hogy 39 országból 50 közmédia-vezető közös állásfoglalást írt alá, melyben a görög ERT tévéállomás fennmaradásának biztosítását követelik.