Forró ősz lesz az idei a tévés fronton. Miközben az utóbbi években folytatódott a piac fragmentálódása – lassan több mint 120 csatorna fogható – a nézők figyelme egy ponton túl nem terhelhető, előbb-utóbb bekövetkezik a konszolidáció, aminek lesznek nyertesei és vesztesei. Nem csoda hát, hogy a tévétársaságok felpörögtek, csatornákat pozicionálnak át, műsorokat gyártanak és vesznek, minden hétre jut valamilyen, a nézőknek, hirdetőknek szóló bejelentés.

Nem volt ez másképp Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének (Meme) keddi konferenciáján, a Non Spoton sem. A tévétársaságok ügyfélekapcsolati, kereskedelmi és sales igazgatói, szakemberei azt bizonygatták az ügyfeleiknek, potenciális partnereiknek, hogy az ősz náluk az innovációról, a megújulásról szól majd, érdemes szponzorizálni és terméket elhelyezni a műsoraikban a reklámszpot-vásárlás mellett. Erre rá is szorul a tévés piac, hiszen a MEME kimutatása szerint a nonstandard megoldásokra költött összeg brutálisan, legalább félmilliárd forinttal csökkent 2014 óta.

Új csatornák, új sitcomok

A Non Spoton több olyan bejelentés is történt, ami újdonságként hatott, esetleg korábban kiszivárgott, de most megerősítést nyert. A szakemberek újabb részleteket árultak el az őszre betervezett változásokról. Október 1-től Kill boring szlogennel elindul a legendás zenei csatorna, az MTV magyar kiadása – ide költöznek a megszűnő Viva TV magyar zenei tartalmai. A Viacom elindítja új csatornáját, a Comedy Central Familyt, ahol Wysocka Monika, Brand Solutions igazgató szerint többek között visszatér az Így jártam anyátokkal, illetve debütál egy másik amerikai sitcom is, a cukiságfaktorral operáló Baby Daddy.

A Sony-Viasat is a húrok közé csap. Mint azt már korábban bejelentették, októbertől eltűnik a képernyőről az az AXN White és az AXN Black csatorna, hogy átadja a helyét a Sony Maxnak és a Sony Movie-nak. Justyna Owczarek sales igazgató most részletesen beszélt az átállás menetrendjéről. A Sony Movie – nomen est omen – filmcsatorna lesz, az előbbi a női nézőkre céloz. A Sony Max bemutatkozó kisfilmjében feltűnt minden idők leghatalmasabb celebje, Kim Kardashian is. Ezek szerint jön a csatornára a legendás valóságshow, bár erről egy szó sem esett a konferencián.

Vloggerek és túlélőshow

Az RTL, illetve a tévétársaság sales house is tartogatott egy bejelentést a konferenciára miután az piacvezető kertévé őszi műsorrendjéről szinte már mindent tudunk. Jánosi Péter, az R-time sales igazgatója kedden közölte: idén sem marad el a vloggereket felvonultató Comet-gála és díjtátadó: december 8-án rendezik meg.

A tavalyi Comet-díj átadása

A TV2 ügyfélkapcsolati igazgatója, Zájer Attila levetítette az RTL-es Survivor kihívójának számító Asia Express trailerét. A premier időpontja továbbra is titkos, de azt megtudhattuk, hogy a távol-keleti dzsungelban vetélkedő párok egy közismert üdítőt fognak nagy mennyiségben fogyasztani a műsorvezetővel Ördög Nórával egyetemben.

A Discovery is behoz őszre néhány izgalmas docu-realityt – jelentette be Baron Ágnes, a társaság Brand Partnership szakértője. Darkness címen embereket zárnak majd alagutakba, barlangokba, hogy a stáb hőkamerával kövesse majd a vergődésüket. A mindent túlélő Bear Grylls öregeket és fiatalokat ereszt össze egy szigeten, még egy aligátorral is meg kell küzdeniük. Novemberben jön a hírhedt kolumbiai drogbáró eltűnt vagyonát felkutató sorozat, az Escobar’s Millions. Most úgyis Escobar reneszánsz van, miután a Netflix sikert sikerre halmozott a Narcosszal.

Rajzfilmek dögivel

Az AMC-n folytatódik szeptember 11-től a Fear The Walking Dead harmadik évadának második fele, de ez várható volt, miután tavasszal ugye lement az első fele. Lényeg, hogy ősszel sem maradunk zombik nélkül. Piros Máté, az AMC reklámértékesítési igazgatója azzal is meglepte a közönségét, hogy jövőre 24 órás lesz a Minimax, ezek szerint a gyerekek körében is terjed az inszomnia.

Viszont lesz rajta tartalom bőven, miután a tévétársaság pár napja exkluzív megállapodást kötött 37sorozatraés 34 filmre az NBC Universal-Dreamworksszel. A Spektrumon pedig egy hazai gyártású vadiúj dokumentumfilm, a függőségekről szóló Tabukról tabuk nélkül debütál október 27-én.