2011. február 25.

Állami keresőt indított Kína

Mostanra 457 millióan interneteznek az óriási ázsiai piacon, s azt várják, hogy a Panguson néven indult szolgáltatás piacvezető lesz.

Mostanra 457 millióan interneteznek az óriási ázsiai piacon, s azt várják, hogy a Panguson néven indult szolgáltatás piacvezető lesz.

Panguso néven indított keresőmotort a Xinhua állami hírügynökség a China Mobile vezető telekommunikációs szolgáltatóval karöltve. Előbbi a tartalmat, utóbbi pedig a hálózati technológiát biztosítja a projekthez.

A kereső fejlesztése során a kép, szöveg, hír, videó és audió anyagok kereshetőségét egyaránt szem előtt tartották. Szintén figyelembe vették a mobileszközök gyors terjedését: az érdekes találatokat a felhasználók sms-ben küldhetik el másoknak.

Li Congjun, a hírügynökség elnöke elmondta: ez fontos lépés a két cég életében, amelytől azt várják, hogy hozzájárul az újmédia fejlődéséhez Kínában. A Pangusótól emellett azt is várják, hogy az lesz az első számú kereső az országban.

Kínában jelenleg 457 millióra teszik az online felhasználók számát, tehát az alapok megvannak ehhez, még akkor is, ha a keresők piacán éles a verseny. A China Mobile elnöke szerint ettől még nagy potenciál van a szegmensben.

Persze megvannak az állami elvárások: az állami információs hivatalt vezető Qian Xiaoqian a Panguso bemutatásakor elmondta, hogy a keresőnek prioritásként kell kezelnia a társadalmilag felelős működést, "ahogyan a két alapító cégtől már megszokhatták".

Ez praktikusan annyit jelent a vezető szerint, hogy a találatok között előtérbe kell kerülniük a minőségi és egészséges termékeknek, szolgáltatoknak, ügyeknek, míg az illegális tartalmakat, mint amilyen a pornográfia és az erőszak, háttérbe kell szorítania.

Címkék: kína china mobile

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

14 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.