2010. október 26.

Állandósulna a Vörösiszap Rádió

Allandó jelleggel működő közösségi rádióvá alakulna a Közös Hullámhossz Hírszolgálat, amely Devecser környékének „elektronikus üzenőfala″.

Szükségmegoldásból lassacskán állandó jelleggel működő közösségi rádióvá alakulna a Közös Hullámhossz Hírszolgálat, amely azt tűzte célul, hogy „elektronikus üzenőfalat” adjon a hó eleji vörösiszap-katasztrófát elszenvedő térségnek. Már dolgoznak a véglegesítésen. Már keresik azokat a helyieket, akiknek átadhatnák a működő rendszert, amelynek motorja a devecseri plébános. Nem is csoda, hogy az adó elérhetőségeként is az ő irodájának vonalas számát találjuk meg a honlapon.

Három nappal az (eddig kilenc emberéletet követelő) tragédia után jelentette be a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete, hogy elindítják az Ajka környékén fogható Közös Hullámhossz Hírszolgálatot, mégpedig a 103 MHz-en. Mostanra oda jutottak – közölte portálunkkal Pogány György, a SzaRáMaSzer ügyvivője - hogy nem az a kérdés, működnek-e vagy sem, hanem az, hogyan tudják állandósítani jelenlétüket a térségben. A partnerrádiók közadakozásából összedobott stúdió-felszerelést igyekeznek most hosszabb távon ott tartható eszközökre cserélni, s keresik azokat a helyieket, akik bevonhatók az adó működtetésébe.

A műsorkészítés oroszlánrésze az ajkai BestFM közösségi adóé, de a Kodolányi János Főiskola és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem médiaszakos diákjai is besegítenek. Érkezett csapattag az ELTE-ről éppúgy, mint Őriszentpéterről, ahonnan a helyi közösségi rádió vezetője „kölcsönözte ki” magát pár napra, hogy Devecserben segítsen. A végső cél azonban az, hogy helyi rádiósok vegyék át a rendsert. Ehhez majd állandó frekvenciára is szükség lesz, azt pedig meg kell pályázni – tette hozzá.

A napokban tárt vissza Devecserből Csabai Gábor, a Tilos Rádió motorja és egyik vezetője. „Sosem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények között is lehet rádiót csinálni” – mondta portálunknak. Hangjából kicsendült: élvezi, hogy egy közösség legapróbb, de fontos információit továbbíthatják, kezdve onnan, hogy hol pótoltathatják az eltűnt iratokat a helyiek addig, hogy még másfél óráig lehet gázpalackot cserélni a falu egy adott pontján. Szerinte biztosan lesz elegendő lelkes helyi, akinek átadhatják az adót, amely egyfajta közösségi lármafaként is működik. Hiszen a devecseri templomkertben négy hangszóró sugározz adásukat, így naponta több száz ember rádió nélkül is hallgathatja a praktikus információk áradatát néha zenével megszakító műsort.