2012. december 13.

Áprilisban érkezik a magyar Euronews

Budapesten lesz a szerkesztőség, a magyar és a nemzetközi piacot egyaránt célozzák a tartalommal.

Budapesten lesz a szerkesztőség, a magyar és a nemzetközi piacot egyaránt célozzák a tartalommal.
Michael Peters

A korábbi, nemzetközi sajtóeseményt követően Budapesten is bejelentette a Euronews a magyarországi szerkesztőség indulását. Michael Peters vezérigazgató elmondta: 2013 áprilisában startol a budapesti iroda. A Euronews Group 100 százalékos leányvállalataként működő csatorna a magyar törvények hatálya alatt működik majd.

A budapesti szerkesztőség által készített magyar nyelvű televízióműsor és online hírfolyam egyaránt szól majd a magyarországi nézőknek, illetve a világ bármely részén élő, magyarul beszélő közösségeknek - hangzott el. Fontos ugyanakkor, hogy a csatorna a helyi történéseket nemzetközi nézőpontból vizsgálja, és egyelőre nem lesznek olyan tartalmak, amelyeket kizárólagosan a magyar piacra készítenek.

A hírtelevízió - amely egyébként konkurenciának a CNN-t és társait, nem pedig a magyar szereplőket tekinti - a tervek szerint 37 fős stábbal indul. A jövő év elején több mint 30 médiaszakember csatlakozik a budapesti szerkesztőséghez, a lyoni központhoz, valamint a Euronews brüsszeli irodájához. Egyelőre nem közölték, hogy ki lesz a csatorna hazai vezetője, az elhangzottak szerint egyelőre a shortlist van csak meg.

A magyar Euronews lesz a médiacég történetében a második olyan szolgáltatás, amelyet teljes egészében a célországban állítanak elő. Az első ilyen csatorna a 2012. december 18-án induló görög Euronews lesz. A magyar adást 22 fős újságírói stáb, illetve 15 tagú technikai és támogató személyzet készíti Budapesten, Lyonban és Brüsszelben. A budapesti csapat szoros együttműködésben fog dolgozni a lyoni központ szerkesztőségi vezetőivel.

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt lehetek Budapesten, és bejelenthetem a Euronews történetének újabb fontos lépését. Az elkövetkező hónapokban megnyitjuk új irodánkat, és útjára bocsátjuk a magyar nyelvű adást, amelyet teljes egészében helyi hírszerkesztőség állít elő itt, az ország központjában. Készen állunk arra, hogy munkába állítsuk a magyar stábot, amely a jövő év áprilisában induló magyar adást készíti majd. A legfőbb célunk, hogy a magyar közönség számára egyedülálló módon európai perspektívából mutassuk be a nemzetközi eseményeket" - mondta el Michael Peters.

A közlemény szerint "a magyar hírszerkesztőség felállítása a Euronews azon offenzív stratégiájának része, hogy a cég megerősítse helyi jelenlétét a világ legfontosabb területein". Ennek, mint a sajtóeseményen kiderült, számos praktikus oka is van: a cég egyszerűen kinőtte a lyoni központot, emellett így könnyebb a HR-folyamatok menedzselése, és a helyi újságírók is jobban "képben maradnak", mint ha külföldre költöznek, és onnét kell visszatekinteniük az adott ország eseményeire.

A Euronews egyébként eddig is elérhető volt Magyarországon, főként angol és német nyelven. A csatorna mostani lefedettsége 787 ezer háztartásra rúg. Az EMS Europe 2012-es felmérésére hivatkozva azt közölték: a Euronews a negyedik legnagyobb nemzetközi televíziós hírcsatorna Magyarországon, és a legmagasabb státuszú lakosság 7 százaléka nézi heti rendszerességel.