2017. június 06.

Átadták az Év Új Gluténmentes Terméke díjat

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által odaítélt elismerést az idén a Cerbona csokis-meggyes müzliszelete kapta.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete idén a „2017. év Új Gluténmentes Terméke" díj odaítélését a Coeliakia Nemzetközi Napjára időzítette. Az elismerést most második alkalommal osztották ki az egyesület tagjainak szavazatai alapján. A pályázók termékek közül a Cerbona csokis-meggyes gluténmentes müzliszelete nyerte el a díjat, amelyet Koltai Tünde, a szervezet elnöke adott át a napokban Székesfehérváron a cég vezetőinek.

Koltai Tünde az átadáson elmondta, hogy a jéghegy alakú díj szimbolizálja a gluténérzékenységet magát is, hiszen a „Coeliakia-jéghegy" immár évtizede jól ismert az érintett szakmai és laikus körökben. A helyesen diagnosztizált lisztérzékeny (orvosi nevén coeliakia betegségben szenvedő) betegek száma ugyanis viszonylag alacsony ahhoz képest, amennyien szenvednek ebben a betegségben, terhelik az egészségügyi rendszert a sokszor banális, számtalan más betegségre is jellemző tüneteikkel, mint a vérszegénység, a fogyás, a migrénes fejfájás vagy éppen a korai csontritkulás. Legtöbbjük egyáltalán nem tud arról, hogy gluténérzékeny, és hiába fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, ők sem ismerik fel, hogy a tünetek mögött a gluténérzékenység áll.

Az egyesület két évvel ezelőtt azért indította útjára az Év Új Gluténmentes Terméke díjat, mert a magyar piacon még mindig szűk a biztonságos és a korszerű táplálkozási ajánlásoknak is megfelelő gluténmentes élelmiszerek választéka. Ezzel is szeretnék ösztönözni a hazai gyártó cégeket az innovációra, a termékfejlesztésre, új és egyre finomabb gluténmentes termékek gyártására, értékesítésére.

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.