2011. szeptember 07.

Átalakítja a közösségi média a vásárlási szokásokat

Ezekhez a változásokhoz a mobil platform is hozzátesz, derül ki az IBM európai kutatásából.

Ezekhez a változásokhoz a mobil platform is hozzátesz, derül ki az IBM európai kutatásából.

A közösségi média mind nagyobb hatással van a vásárlási döntésekre és folyamatra - derül ki az IBM európai tanulmányából, amely a különböző kereskedelmi csatornákon tapasztalható fogyasztói magatartást vizsgálta. A közösségi média akár még az utolsó lépésekbe, tehát az üzletben meghozott döntésekre is hathat. Nem ez az egyetlen erősödő trend: a mobilplatform is mind nagyobb hatást gyakorol a hagyományos kereskedelmi csatornákra.

A közösségi média hatása sokféle módon megmutatkozik, mivel e platformot igen kifinomultan használják a fogyasztók, állapítja meg a kutatás. Így a felhasználók a közösségi médiában termékinformációkat, árakat, promóciókat és akciókat, s persze mások véleményeit is keresik, hogy a maguk döntéseit alátámasszák. Ez a hatás aztán kilép az online térből.

A 16-64 év közötti internetezők több mint fele mondta azt, hogy a közösségi hálózatok szerepet játszanak vásárlási döntéseik meghozatala során. Azok közül, akik kereskedőket is követnének a közösségi médiában, 35% állította, hogy termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos véleményeket olvas, illetve maga is értékel e felületeken. Ezen felnőttek negyede gondolja úgy, hogy fontos képben lenni a közösségi média használatával, azért, hogy ilyen módon is támogatni tudjuk a vásárlási döntéseket.

Az információkeresésen és a vélemények monitorozásán/írásán túl a leleményesség és a takarékosság is szerepet játszik. A megkérdezetteknek ugyanis 57 százaléka mondta azt, hogy leginkább azért követne egy kereskedőt a közösségi médiában, mert így ingyenes próbatermékekre vagy akciós kuponokra számíthat a lájkokért cserébe.

Az, hogy a közösségi média és más feltörekvő platformok mind nagyobb szerepet játszanak a fogyasztók döntéseiben, még nem feltétlen jelenti azt, hogy a végső beszerzés helye is változna. Az internetező válaszadók 40 százaléka még mindig inkább a hagyományos boltokban fejezi be a beszerzési folyamatot.

A közösségi média mellett a mobiltelefon hatása is mind fontosabb a vásárlási folyamatban. A netezők 51 százaléka mondta azt, hogy vásárolt már mobiltelefonon keresztül. Ennek a csoportnak a kétharmada szerint fontos, hogy nem csupán rá tudnak találni mobilon keresztül a megfelelő ajánlatokra, hanem rögtön rendelni is tudnak így.

Kicsit több mint kétharmad értett egyet azzal, hogy a mobilon keresztüli árösszehasonlítás lehetősége fontos/nagyon fontos. 39% szerint a kedvezményes kuponok fogadása, míg 29% szerint a speciális ajánlatok kapása fontos mobilon. 38% szerint az is lényeges, hogy a mobilon keresztül kosárba helyezett termékeket aztán az otthoni gépen felül lehessen vizsgálni.

Az IBM szerint ez azt jelzi, hogy mostanra a mobil kinőtte a puszta képernyő vagy a digitális katalógus szerepét. Az, hogy a mobilon keresztüli vásárlás terjed a fogyasztók körében, jó hír a kereskedőknek, mivel még egy csatornán "támadhatnak", ám kihívást is jelent. Ugyanis a mobil közegben különösen fontos, hogy hatékonyan és megbízhatóan menedzseljék a vásárlási folyamatot, beleértve a partnereket is.

Legendás rockerek A Dal színpadán

1 napja

Szombat este A Dal 2019 második elődöntőjét láthatják a Duna Televízió és a Duna World nézői. A versenyzők mellett ismét legendás vendég-fellépő áll színpadra: február 16-án a Republic együttes zenél majd.

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

2 napja

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg.