A Profession.hu megvásárlása komoly digitális ambíciókat sejtet a Ringier Axel Springer Magyarországnál. Dr. Király Mária, a cég operatív ügyvezető igazgatója a digitális irányokon túl 2015-ös várakozásairól is beszélt.
Király Mária

 

 

Nézze meg Király Mária teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Évekkel ezelőtt, mikor az Axel Springer és a Ringier bejelentést tett nemzetközi szinten a RAS Media létrehozásáról, az egyik legfontosabb előnyként és célként a digitális befektetések súlyának növelését, felgyorsítását jelölték meg a felek. Azóta évek teltek el, a piac sokat változott (igaz, egyben „digitálisabb is lett”). Szerepet játszik-e ez a digitális előny a magyar cég esetében is, vagy ebben az esetben máshonnan erednek szinergiák, kitörési pontok?

Egyértelműen szerepet játszik. Fontos tényező volt a Profession.hu megvásárlásának és integrációjának folyamatában. Szintén lényeges, meghatározó faktor a jelenleg zajló technológiai, tartalomfejlesztési, termékfejlesztési munkában. Nem utolsósorban pedig a további vásárlások előkészítésében, menedzselésében is.

A hírek és a számok alapján Németországban az Axel Springer gyakorlatilag több pénzt realizál a digitális, mint a print termékekből. A közelmúlt hazai kiadói tranzakciói során azonban inkább arról nyilatkoztak a felek, hogy a print él és virul, és kulcsszerepe lesz a jövőben. Az ön által irányított portfólió esetében milyen a digitális bevételek súlya, és mikorra mondhatja el ugyanazt, mint Mathias Döpfner, a Springer-konszern vezére, miszerint „az, hogy először értük el forgalmunk és nyereségünk több mint felét a digitális üzletből, egy szimbolikus útjelző”?

Pár év biztosan kell hozzá, mindenesetre itthon is kiemelt cél a nagyon dinamikus digitális növekedés. Hogy miért pár év? Egyrészt jelentős a printárbevételünk: ezt Magyarországon valószínűleg csak a Google éri el online bevételből, a legnagyobb magyar szereplők jelenleg 2,5–3,5 milliárd forint közötti árbevételt produkálnak, ráadásul többnyire veszteséggel. A másik szempont a piacméret: a német (nyelvű) piac Svájc és Ausztria figyelembevételével 100 milliós. Ekkora tömegnél egy 90 eurócentes szolgáltatás esetében, ha csak egy-két millióan fizetnek érte hetente vagy havonta (ahogy vállalatunk digitális területein sok-sok ilyen létezik), máris olyan számokról beszélünk, amelyek a magyar piacon – a méretből adódóan – elképzelhetetlenek.

Egyébiránt a profitabilitás, a megfontolt gazdálkodás eddig valószínűleg nem mindenhol volt trendi: úgy látom, a piaci átalakulások, eladások változtatnak ezen.

Az Axel Springer–Ringier–VCP-üzlet nyomán előállt másik portfólió szlogenje: „Content first”, ők tehát a tartalom erejére és minőségére alapoznak. Ön mit lát a RAS Magyarország portfóliója elsődleges erősségének?

Nem tudok olyan tartalomalapú, a fogyasztó számára fizetős médiatermékről (direkt módon a print, a kábeltévé és a mobilalkalmazások tartoznak ide elsősorban), ahol ne a tartalom volna az első: nem vennék meg a terméket, ha nem az volna az első.

Véleményem szerint a mi erősségünk az, hogy jó tartalmat jó termékek formájában, jó platformokon és jó áron állítunk elő és értékesítünk. A másik unikális pont, hogy igyekszünk minél több partner számára az eladásaikban mérhetővé tenni a nálunk elköltött pénz hatékonyságát. Print és online egyaránt, a Glamour-napoktól egy Blikk-akción keresztül a targetált online kampányokig.

Emellett soha nem titkoltuk, hogy üzleti vállalkozásként nyereséget akarunk termelni, és termeltünk is minden egyes évben. Ebben nagyon nagy szerepe van az ön által már említett szinergiának, a méretgazdaságosságra való törekvésnek: ezt emelném még ki az előzőek mellett.

Egyébiránt a profitabilitás, a megfontolt gazdálkodás eddig valószínűleg nem mindenhol volt trendi: úgy látom, a piaci átalakulások, eladások változtatnak ezen.

Ha már a tartalomról beszéltünk: önök egy igen eltérő logikájú terméket vettek a Profession.hu képében. Mi a digitális siker záloga ön szerint? E-kereskedelmi, tranzakciós termékek vásárlása? Fizetős tartalom? Vegyes modell? Hogyan kerülhető el a „vegyes felvágottá” válás, azaz a fókuszvesztés?

Nagy forgalom mellett sok tranzakciós lehetőség, ez az anyavállalat modellje. A hirdetési árak a digitális térben döbbenetes dinamikával esnek, így csak hirdetésre alapozni öngyilkosság. Ezért kell mellé jó pár olyan szolgáltatás, amelyért a fogyasztó fizet, még ha eleinte csupán filléreket is.

Vegyes felvágottá válástól nem tartok, hiszen megfelelő stratégiát dolgoztunk ki a fejlesztésre és a vásárlásokra is: nem pusztán azt vizsgáljuk, hogyan lehet nagy forgalmat generálni, e téren már sokan elhullottak. Mély piacelemzés után indulunk el bármilyen vertikum irányába, és nem az alapján, hogy mi a divat, vagy mi eladó éppen.

2016-ra valószínűleg lesznek még számottevő változások a portfóliónkban.

A Profession.hu megvásárlását követően terveznek-e a közeljövőben további akvizíciókat a tranzakciós szegmensben? Ha igen, hazai célpontokban gondolkodnak, vagy a régióban, s milyen időtávon? Folytatnak-e konkrét tárgyalásokat, vagy „nézelődési” fázisban vannak?

A célpontokat és a tárgyalásokat bizalmasan kezeljük, az időtáv pedig rövid-közép, azaz egy-másfél éven belüli: egy akvizíciós folyamat nem két hónap, ebben már van tapasztalatunk. 2016-ra valószínűleg lesznek még számottevő változások a portfóliónkban.

2015 miről fog szólni elsősorban a RAS Magyarország számára? Bevételek és profit terén mire számít, ezen belül milyen lehet a digitális bevételek súlya?

Úgy vélem, a piac nem fog jelentős mértékben bővülni, de ne legyen igazam. Minden területen nagyon átgondoltan kell cselekedni, hiszen a piac gyorsan változik, a fogyasztói viselkedést, a technológiát, a tervezést és a működést tekintve is. Ez olyan típusú változásmenedzselést igényel, amely Magyarországon még szokatlan: csak sokkal pontosabban, jól átgondoltan szabad irányokat kijelölni, akár fejlesztésről, akár akvizícióról van szó. Mi ehhez tartjuk magunkat.

 

Így látta 2014-et Mathias Döpfner

Az Axel Springer vezére nemrégiben értékelte a tavalyi évet. Szerinte a cég mostanra "igazi digitális kiadó" lett. "Két évvel ezelőtt meghirdettük vállalatunk gyorsított digitalizálását, azóta gyors tempóban haladtunk előre. A legfontosabb adatok e tekintetben: a digitális tevékenységünkből származó bevételek immáron a konszernszintű bevételek 53 százalékát tették ki az elmúlt évben. Reklámbevételeinknek már közel háromnegyed része a digitális üzletágból származik. Sőt, e területnek a konszern EBITDA-ból való részesedése időközben elérte a 72 százalékot", írta értékelésében. Az Axel Springer-főnök leszögezte: vezető digitális kiadóvá válnának, ami azt jelenti, hogy mindazokon a piacokon és mindazokban a szegmensekben, ahol jelen vannak, az első helyet célozzák meg.

"Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy minden gazdasági célt, amit 2014-re kitűztünk magunk elé, elértünk. A konszern árbevételét több mint 8 százalékkal emeltük, így a 3 milliárd eurót meghaladja ez az érték. Az EBITDA 11,6 százalékkal lett jobb, és elérte az 507 millió eurót. Ami személy szerint nekem külön örömet jelent, hogy a forgalomnövekedéssel párhuzamosan 8 százalékkal nőtt a munkavállalóink száma. Időközben tehát az Axel Springer cégcsaládnál dolgozók száma kereken 14 ezer munkavállalót számlál, és ők nemcsak hogy 'digitálisabbak' lettek, hanem még nemzetközibbé lett az összetételük", tette hozzá.

A nemzetköziségre vonatokozó kitétel azért érdekes, mert a cégcsoport mostanra az árbevétele 43 százalékát Németországon kívül realizálja, és ezen arány további növekedésével számolnak. A tervek között szerepel, hogy az angolul beszélő piacokon is megjelenjenek. "A POLITICO európai kiadása bevezetésének tervével, az OZY-ban megszerzett részesedéssel, a Business Insiderrel és a Livingly Mediával már megtettük a sokat ígérő első lépéseket az újságírás palettájának kiegészítése felé. További lépések is várhatók", zárta gondolatait Mathias Döpfner.