2011. szeptember 05.

Átlag felett bővült az FMCG termékek e-kereskedelme

A KutatóCentrum adatai szerint 11-ről 15 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik vettek napi fogyasztási cikket a neten az elmúlt egy évben.

A KutatóCentrum adatai szerint a tavalyi 11 százalék után idén már 15 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik legalább egyszer vásároltak FMCG (napi fogyasztási) terméket az interneten az elmúlt egy évben. Ebben szerepet játszik az éppen aktuális ″kuponláz″ is, ám ennek hatása egyelőre inkább a parfümökre terjed csak ki. Mostanra a női vásárlók aránya meghaladta a férfiakét, ami a webboltokat stratégiájuk, megjelenésük finomhangolására késztetheti.

A piperéknek köszönhető a bővülés

A tavalyi 11 százalék után mostanra 15 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik egy év alatt legalább egyszer vettek valamilyen FMCG terméket a neten - derül ki a KutatóCentrum E-Shopping FMCG Reportjából. Ez 36 százalékos bővülést jelent az piaci átlag 27 százalékával szemben.

A bővülést a piperék és kozmetikumok piacának erősödése eredményezte, ez volt ugyanis az egyetlen kategória, ami az előző évhez képest nőtt. A második legnépszerűbb kategória a háztartási és vegyiáruké volt, míg az italokat, a zöldséget és a gyümölcsöt szinte mindenki hagyományos módon szerzi be.

"Ez az eredmény nem meglepő annak ismeretében, hogy a napi fogyasztási cikkeket is elérte a kuponláz, ám egyelőre főként csak az illatszerekhez lehet olcsóbban hozzájutni a közösségi vásárlást kínáló oldalakon" - kommentálta az eredményeket Györfi Anna kutatási projekt menedzser.

 

Spórolós a magyar

A napi fogyasztási cikkeket neten vásárlók között a hagyományos boltok közönségéhez hasonlóan a nők vannak többségben. A kutatócég ugyanakkor kiemelte: a nők nemcsak az FMCG szektorban jeleskednek. "Így az előző évekkel ellentétben a női online vásárlók aránya meghaladja a férfiakét, ami a webes boltokat arra késztetheti, hogy az új trendnek megfelelően átgondolják a megjelenésüket" - magyarázta Györfi Anna.

Egy-egy online bevásárlás alkalmával azonban nem költünk sokat: az FMCG termékeket neten beszerzők a legutolsó vásárlásuk alkalmával legnagyobb arányban 10 ezer forint alatti összeget költöttek (84%), ezen belül is a legjellemzőbb az 1000 forint alatti költés volt (26%). A webes boltok számára kedvező azonban az a trend, hogy 2010-hez képest jelentősen nőtt az 5000 és 10 000 forint közötti értékben vásárlók aránya (12 százalékról 20 százalékra), és a több mint 20 ezer forintot elköltők aránya megduplázódott.

 

Kicsit bonyolult

Azok, akik az elmúlt egy évben nem vásároltak napi fogyasztási cikket az interneten, elsősorban arra hivatkoztak, hogy jobban szeretik személyesen megismerni, megnézni a terméket. 21 százalék pedig azt is kiemelte, hogy gyorsabb és egyszerűbb leugrani a közeli boltba.

"Ez összecseng azzal, amit általában az aktív internetezők az online FMCG vásárlásról gondolnak: a legnagyobb hátránynak ugyanis évek óta a kézzelfoghatóság hiányát tartják. Az előnyök között a legtöbben a sorban állás és cipekedés megspórolását, valamint a 'rugalmas nyitva tartást' emelték ki" - foglalta össze az eredményeket a kutatási szakember.

 

A kutatásról

Az E-Shopping FMCG Report a KutatóCentrum évente lebonyolított kutatása, amely a napi fogyasztási cikkek online vásárlási szokásait és trendjeit vizsgálja. A lakossági felmérést szekunder adatgyűjtés előzte meg, amely hazai és nemzetközi felméréseket egyaránt feldolgozott. A primer adatgyűjtés 2011 júliusában 1086 internetező online megkérdezésével történt. Az adatbázis a legfontosabb demográfiai ismérvekre - életkor, nem, iskolai végzettség, településtípus és régió - reprezentatív a legalább hetente internetező 18-64 éves magyar lakosságra nézve.