2014. október 31.

Átmeneti hátraarc a netadó ügyében

Ebben a formában nem vezethető be az internetadó, de a területen keletkező „extraprofit” kérdését továbbra is vizsgálni fogják.

Ebben a formában nem vezethető be az internetadó, mondja a miniszterelnök, de a területen keletkező „extraprofit” kérdését továbbra is vizsgálni fogják.

Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő indoklásul azt mondta: azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert kialakult „egy félelmeket előhívő vízió", amely kezelhetetlenné teszi a vitát, vagyis „a vita félrecsúszott", „nincs meg a közös alap"; hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni - mert „a távközlés áthúzódik az internetre" -, ráadásul „ezt is a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük”.

Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről, mert „választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe".

A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható.

(Forrás: MTI/Fidesz.hu, fotó: Kovács Attila)