2010. július 23.

Átment a médiacsomag

Konvergens médiahatóság áll fel, miután a parlament – éjszakába nyúló ülésen - megszavazta az NHH és az ORTT összevonását.

Konvergens médiahatóság áll fel, miután a parlament – éjszakába nyúló ülésen - megszavazta az NHH és az ORTT összevonását. Ezzel véget ért a médiarendszer kereteinek koalíciós átszabása. Ősszel jöhet a második menet. A tartalmi kérdések szabályozására ugyanis nem vállalkozott a Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által beterjesztett csomag.

A leendő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) autonóm államigazgatási szerv, amelynek elnöke a kormányfőtől kapja kilenc évre szóló megbízását. A parlament korábban 260 igen és 86 nem szavazattal fogadta el a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények minősített többséget igénylő részeit, név szerinti szavazással. Nemmel voksoltak az MSZP-, a Jobbik- és az LMP-frakció jelen lévő tagjai. Az öt elemes médiacsomagjának részeként parlament elé kerülő javaslat egyszerű többséget igénylő részeit 244 igen és 72 nem szavazat mellett fogadták el.

Több ellenzéki felszólaló is kifogásolta, hogy a koalíció az utolsó pillanatokban is nyújtott e módosító indítványokat a két saját képviselője által jegyzett javaslathoz. Ezeket viszont az idő rövidsége miatt nem tudták érdemben vizsgálni, véleményezni.

A most elfogadott jogszabály alapján a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) összevonása nyomán létrejövő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a frekvenciagazdálkodásban és a hírközlésben részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában, önálló hatáskörrel rendelkező szervei az elnök, a médiatanács, illetve a hivatal. Feladata az "elektronikus hírközlési piac zavartalan, eredményes működésének és fejlődésének, az elektronikus hírközlési tevékenységet végzők és a felhasználók érdekei védelmének, továbbá a tisztességes, hatékony verseny kialakulásának, illetve fenntartásának elősegítése az elektronikus hírközlési ágazatban, valamint az elektronikus hírközlési tevékenységet végző szervezetek és személyek jogszabályoknak megfelelő magatartásának felügyelete".

Azt is kimondja, hogy a három közmédium és az MTI a jövőben zártkörűen működő nonprofit részvénytársaság lesz; a négy önálló részvénytársaság - az MR Zrt., az MTV Zrt., a Duna TV Zrt. és az MTI Zrt. - mindegyike a Közszolgálati Közalapítvány tulajdonában levő egyszemélyes részvénytársaságként működik. A részvénytársaság ügyvezetését pedig a vezérigazgató látja el.