2010. június 28.

Átment az alkotmánymódosítás

Első nekifutásra vette a kétharmados akadályt hétfőn a parlamentben az alkotmánymódosítás. 262 igen mellett ment át a javaslat.

Első nekifutásra vette a kétharmados akadályt hétfőn a parlamentben az alkotmánymódosítás. 262 igen mellett ment át a javaslat.

Bekerült az alaptörvénybe a szólásszabadsághoz való jog és a "közszolgálati médiaszolgáltatás" fogalma, kihirdetése után az alaptörvény kimondja: "a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságához, továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez, valamint terjesztéséhez".

A szöveg szerint ezután, amellett, hogy a "Magyar Köztársaság elismeri és védi a sajtó szabadságát", a jövőben a sajtó "sokszínűsége" ebbe a körbe tartozik. A "demokratikus közvélemény kialakítása érdekében mindenkinek joga van a megfelelő tájékoztatáshoz a közügyek tekintetében".

Új elem, hogy a "Magyar Köztársaságban közszolgálati médiaszolgáltatás működik közre a nemzeti önazonosság és az európai identitás, a magyar, valamint a kisebbségi nyelvek és kultúra ápolásában, gazdagításában, a nemzeti összetartozás megerősítésében, illetőleg a nemzeti, etnikai, családi, vallási közösségek igényeinek kielégítésében. A közszolgálati médiaszolgáltatást az Országgyűlés által választott tagokkal működő autonóm közigazgatási hatóság és független tulajdonosi testület felügyeli, céljainak megvalósulása felett pedig az állampolgárok egyes, törvényben meghatározott közösségei őrködnek".

Címkék: jog közmédia