2010. március 22.

Éljen a tévé! - ha már 75 éves

Ma ünnepeljük a televízió születésnapját. Szám szerint a hetvenötödiket. Legalábbis az egyik számítási metódus szerint.

Európában ugyanis általában a világ első televíziós adásának időpontját szokták elfogadni a tévé születésnapjaként. Ez pedig 1935. március 22. – ezen a napon indult el Berlinben a feltalálójáról Paul Nipkow-nak keresztelt televízióadó. Akárcsak minden más kezdet, ez is nehéz volt. De annyira, hogy a náci Németország hatalmasságai – köztük Adolf Hitler és Jospeh Goebbels propagandaminiszter – annyira felháborodtak a rossz adásminőségen, hogy egyből eldöntötték: inkább a rádióra tesznek.
A dolognak volt egy (számukra) praktikus oldala is, hiszen akkoriban sok háztartásban sercegett rádióvevő, de televízióval csak egy maroknyi csapat rendelkezett, így „tévészalonokba” kényszerült a közönség.
Ezekben vagy negyvenen meredtek egy, jó esetben két képernyőre – amelyek a maguk 18x22 centiméteres méretével egy nagyobbacska notebook-kijelzővel vehették fel a versenyt. Legalábbis kiterjedésben. Ugrálhatott és kásásodhatott a kép, a lelkes köznép nem mondott le a nóvumról, így egyre nagyobb tévétermeket építettek. Akadt olyan, amelyben háromszázan zsúfolódtak össze, csak hogy lássák az új keletű csodát-. Különösen, hogy sokhelyütt ingyenes volt a tévéaréna látogatása, még a második világháború idején is.
Akkoriban viszont nem az utcára vonulva tiltakoztak, hanem éppen a (kényszerű) utcára vonulás miatt berzenkedtek sokan Németországban. A légitámadások ugyanis nem válogattak: néha a program legérdekesebb pillanataiban szólaltak meg a szirénák, mindenkit kiparancsolva lakásából. Áttekintve az akkori programkínálatot, nemigen kell meglepődnünk: a számtalan zenés vagy állatfilm és szórakoztató program mellett akadt olyan program, amelyben azt vitatták meg, valódiak-e a filmcsókok, de volt a hadikorhoz idomított főzőműsor is, a célratörő háziasszony háború idején címmel.

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.