Szalay Dániel 2013. június 12.

Érkezik az NFC a magyarokhoz is

Megérett a piac az NFC mobilfizetési technológia bevezetésére – ez volt a fő üzenete egy keddi, mastercardos sajtóbeszélgetésnek.

Megérett a piac az NFC mobilfizetési technológia bevezetésére – ez volt a fő üzenete egy keddi sajtóbeszélgetésnek, amit a Mastercard Europe kártyatársaság szervezett. Magyarországon az előkészületek tesztfázisban tartanak.

Az NFC technológia segítségével lényegesen gyorsabban és kényelmesebben fizethetünk majd a boltban, mivel a mobiltelefon egy olyan virtuális bankkártyává válik, amit mindazon üzletekben és elfogadóhelyeken használhatunk majd, ahol az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő PayPass technológia már elérhető. A telefonban (az abban lévő SIM kártyán) több bankkártya adata is tárolható lesz, így megszabadulhatunk a pénztárcánkban lévő kártyáktól. (Némi rizikója ennek azért van, hiszen a mobiltelefon lemerülésével, ha nincs a virtuális bankkártyáról fizikai másolat, akkor a mobil újbóli üzembe állításáig nem fogunk tudni fizetni, legfeljebb készpénzben.)

A Paypass terminálok száma folyamatosan nő, ami lényegesen felgyorsíthatja az NFC alapú mobilfizetés elterjedését is. 2016-ra várhatóan a terminálok 85%-a PayPass-os lesz, ami ezáltal az NFC-t is támogatja. Jelenleg Magyarországon egyébként a kereskedői terminálok mintegy 20%-a már most is PayPass-képes - ez azt jelenti, hogy ezekben a boltokban kereskedői oldalról már most adott hozzá az infrastruktúra.

Így működik majd az NFC-s mobilfizetés a PayPass termináloknál

Mint a sajtóbeszélgetés előadói, Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője elmondta, támogatólag jelentkezik az is, hogy az NFC-képes mobiltelefonok száma is dinamikusan nő, már most 150 készülékben van NFC, és szinte valamennyi készülékgyártó portfóliójában találni erre alkalmas eszközt. Örömteli az is – tették hozzá a kártyatársaság emberei –, hogy a mobilszolgáltatók is felismerték az NFC jelentőségét. Épp ezért hamarosan friss bejelentések várhatók Magyarországon is, amivel kapcsolatban most még csak annyit tudni, hogy a tesztelés zajlik a háttérben.

Szetnics László hozzátette, várhatóan 2015-ben világszerte már 74 milliárd dollár értékben hajtanak végre NFC-s tranzakciókat, amit elősegít, hogy 2014-re 300 millió darab NFC-képes telefon lesz a fogyasztóknál, legalábbis a Juniper Research előrejelezése szerint.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.