2011. augusztus 10.

iPad és Firefox nyomulás

A Gemius szerint az elkövetkező hónapokban semmi sem állíthatja meg az iPad nyomulását, a Firefox hatalomátvételét pedig a Chrome is segítette.

A Gemius 2011 első félévére vonatkozó - Magyarországot is magukban foglaló - adatai szerint az elkövetkező hónapokban semmi sem állíthatja meg az iPad nyomulását. Az Apple táblagépe a böngészésre használt mobileszközök között egy éve még csak a harmadik volt, most azonban már az iPhone-t szorongatja. A Firefox kezd hasonló mintázatot mutatni, mint a Chrome: pörgősebbé válik a verziók cseréje. Az Explorer egyre veszít a súlyából.

2011 első félévét vizsgálta a Gemius Közép-Európában, a Balti államokban, Oroszországban, Ukrajnában, Törökországban és a Közel-Keletet, illetve Észak-Afrikát tömörítő MENA régióban. A gemiusRanking adatokból két érdekes trend rajzolódik ki a kutatócég szerint: egyfelől a Firefox áll nyerésre a böngészők vetélkedésében, másfelől a mobileszközök között az iPad nyomulása figyelhető meg.

Az Internet Explorer és a Firefox küzdelme idén áprilisban jutott fordulóponthoz, mikor utóbbi lett a vizsgált piacok tekintetében a vezető böngésző. A jelenlegi második helyezett Microsoft-böngésző részesedése egyre inkább csökken. A kutatócég szerint a felhasználóit valószínűleg a Chrome szívta el, és ez az átpártolási tendencia is segítette a Firefox hatalomátvételt.

A jelen helyzet kialakulását a Gemius szerint az is segíthette, hogy a Mozilla piacra dobta a Firefox 4.0-s és 5.0-s verzióit, amivel felgyorsította az újabb verziók kiadási ciklusát. Ha tehát ez a tendencia folytatódik, akkor a Firefox egyes verziói közötti eloszlás a Chrome-éhoz hasonló képet fog mutatni, azaz az újabb verzió megjelenése a korábbi verzió szinte azonnali lecserélődéséhez vezet.

A legnépszerűbb böngészőcsaládok (minden verzió) részesedése az oldalletöltések teljes számából a gemiusRanking által vizsgált országokban

Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 2011.01. – 2011.06.

A másik jelentős trend a mobileszközök, s ezen belül az iPad előretörése volt 2011 első hat hónapjában. Az Apple táblagépe tavaly áprilisi indulása óta jelentős hatással van a piacra. Az iPad2 idén márciusi megjelenése óta pedig felgyorsult részesedésének növekedési üteme. A táblagéppel generált oldalletöltések részesedése 17 százalékponttal emelkedett 2010 júniusa óta, amikor még harmadik helyezést ért el. Mostanra viszont már csak 0,46 százalékponttal van lemaradva a piacvezető, szintén az Apple által gyártott iPhone-tól.

A legnépszerűbb mobileszközök (modellek) részesedése a mobileszközökkel történő oldalletöltések teljes számából a gemiusRanking által vizsgált országokban

Forrás: Gemius, gemiusTraffic, 2011.01.–2011.06.

 

A tárgyalt piacokon az év további részében is az Apple dominanciájára számíthatunk, míg a Nokia részesedése fokozatosan csökken. Utóbbi márka a Gemius adatai szerint megközelítőleg 6 százalékpontos csökkenést produkált az elmúlt félévben.

 

További részletek az alábbi, letölthető dokumentumban!

Kapcsolódó dokumentumok