2010. április 06.

iPad: nem apad

Rekordgyanús az iPad piacra lépése; még az iPhone-t is lekörözi az új kütyü a jelek szerint. Szombattól kapható az Apple új kütyüje.

A forgalmazás első napján háromszázezer darab talált gazdára a cégóriás bejelentése szerint. Ez több mint duplája az iPhone debütáló eredményének. Szakértők várakozásai szerint a bevezetést követő első évben mintegy ötmillió iPad találhat gazdára.
Ennek ellenére az adatok alulmúlják az előzetes szakértői várakozásokat. Szépíti ugyanakkor az eredményt, hogy beleszámították az előrendeléseket is – ami épp az iPhone sikere miatt dobhatott nagyot a számokon.
Steve Jobs vezérigazgató viszont elégedetten dőlhet hátra; az első napon kereken egymillió alkalmazást és negyedennyi eletronikus könyvet töltöttek le az iPad-felhasználók.
Szombattól kapható az Apple új kütyüje. Az eszközt két hónappal ezelőtti bemutatása óta számtalan bírálat érte; hol felszereltségét kifogásolták, hol kompatibilitásában találtak kivetnivalót a kritikusok.
Magát az üzleti modellt is számosan megkérdőjelezték már, s ennek a piaci premierre is hatása lehet. Viharfellegek gyülekeznek ugyanis az Apple feje felett – hiánycikk az iPadre való tartalom. A Wall Street Journal pár héttel ezelőtti insider értesülései szerint az informatikai óriás intenzíven keres ugyan partnert a feladatra, de finoman szólva is kétséges, sikerül-e annyi tartalmat beszereznie, amennyi elegendő a hetekkel ezelőtt bemutatott új eszköz sikeréhez. Azaz lesz-e elegendő iPadre optimalizált (és megfizethető árú) online médiatermék, tévéshow vagy éppen –széria.
Az idő azért sürgeti az Apple-t, mert az Ipad-től azt várják, hogy több példányban keljen el három hónap alatt, mint az eddigi rekorder iPhone.