2014. április 24.

Így alakul a programozott vásárlás piaca

Régiónkban gyorsan nőhet az RTB-szegmens a következő években, megközelítheti a skandinávoknál mért penetrációt, áll a Magna Global tanulmányában.

Régiónkban gyorsan nőhet az RTB-szegmens a következő években, megközelítheti a skandinávoknál mért penetrációt, áll a Magna Global tanulmányában.

2017-ig a programozott vásárlás globális éves átlagos növekedési üteme 31 százalék lesz, míg ezen belül a real-time bidding 38 százalékkal bővül - derül ki a Magna Global nemzetközi kutatásából, amely a programozott médiavásárlás (programmatic buying) trendjeit vette számba. Úgy vélik, a közeljövőben a nem prémium inventory nagy többségét RTB alapú rendszereken keresztül értékesítik majd.

2014-ben Skandináviában és a kelet-közép-európai régióban együtt 488 millió dollár fordulhat meg a programmatic szegmensben. Ebben a régióban Svédország vezet, amely egymagában a teljes költés felét adja. Az ügynökségcsoport szerint régiónkban az várható, hogy hogy az egyes piacok hamarosan megközelítik a skandináv penetrációs szinteket.

Ugyanakkor az ázsiai feltörekvő piacokon várható a leggyorsabb (73 százalékos) növekedés. Így abban a régióban 2014-ben 500 millió dolláros költéssel számolhatunk. Ebből Dél-Korea részesedése a legnagyobb az idei 237 millió dollárral. Latin-Amerikában 836 millió dolláros programmatic költés várható 2014-ben, amely tavalyhoz képest 67 százalékos növekedést jelent. Itt Brazíliáé a vezető szerep, a régió költésének több mint a felét teszi ki.

"Az IPG Mediabrands eltökélt az innovatív, automatizált médiavásárlási technológia mellett. Ennek bizonyítéka, hogy cégcsoportunk globális célja az, hogy 2016-ban az automatizált rendszereken keresztül történő (média)vásárlás már a teljes költésünk 50 százalékát tegye ki" - mondta Németh Béla, az IPGMediabrands regionális igazgatója.