Kövess minket!

Médiapiac

Így használhatja egy állam rossz célra a közösségi médiát

A közösségi médiát használja a Kínai Népköztársaság a mongol kisebbségnek a han kínai többségbe való beolvasztására. A helyzet jó példa arra, mi történhet, ha egy állam politikai célokra használja a közösségi médiát.

Több jogvédő szervezet is kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a korábbi, az ujgur kisebbséget érintő intézkedések után most Belső Mongólia (vagy ahogyan a mongol kisebbség hívja, Dél-Mongólia) területén is súlyosbodni fognak a kisebbségi politika részét képező szankciók.

“Mongólia nyelve része annak, ami az embert mongollá teszi, így ha egy személy elveszíti a nyelvét, elveszíti nemzeti identitását.” Olvasható az egyik transzparensen, melyet egy tüntető tart a kezében, aki ellenzi a kínai kormány legutóbbi döntését, amely szerint korlátozni kell a kétnyelvű oktatást Belső-Mongóliában.

Mi történik Belső-Mongóliában?

A második világháború után Mongólia déli részét Kína magához csatolta, és a terület Belső-Mongólia néven autonóm régióvá vált. Azóta a Kínai Kommunista Párt (KKP) fokozatosan tompítani kezdte a régió etnikai mongol lakosságának függetlenségét és asszimilálni kultúráját. Peking arra buzdította a han kínaiakat (az egyébként 56 etnikai csoportot számláló Kínai Népköztársaság többségi kínai etnikumát), hogy költözzenek Belső-Mongóliába, ahol ma már közel 6:1 a kínaiak és mongolok száma. A kétnyelvű állami iskolákban 190 000-ről 17000-re csökkentették a férőhelyeket, és lehetővé tették a han nemzetiségű gyerekek számára, hogy betöltsék ezeket.

A kínai kisebbségpolitika nagyon leegyszerűsítve abból a történelmi tapasztalatból fakad, hogy amikor Kína (avagy a Kínai Népköztársaság ma ismert területén lévő államok) kisebb területekre töredeztek szét politikai, nemzeti vagy egyéb okokból, akkor a társadalmi fejlődés visszaesett, a folyamatos fenyegetettség és „belső” rivalizálás miatt pedig a terület sokkal jobban ki volt téve a nem-kínai, barbár népek csapásainak. Ellenben amikor a terület egységes irányítás alá került, akkor ezek a negatívumok kevésbé jelentkeztek. Ennek köszönhetően a kormány egyik fő céljává vált az egységes kínai kultúra megteremtése, fenntartása és megerősítése.

Idén augusztusban a kormány bejelentette, hogy amikor szeptemberben megkezdődik a tanév, a mongol nyelvű órák már csak korlátozott számban lesznek elérhetőek. Az új szabályozás értelmében az irodalmat, a politikát és a történelmet pedig kizárólag mandarin nyelven fogják tanítani. Hasonló egyébként a helyzet a tibeti és az ujgur etnikai csoportoknak otthont adó Tibeti Autonóm Régióban és Hszincsiang Ujgur Autonóm Régióban is, ahol hasonló programokat léptetett életbe az állam.

Belső-Mongóliában több szülő is azzal reagált a bejelentésre, hogy szívesebben tartják a gyermekeiket otthon, mintsem kényszerítenék őket a mandarin nyelven való tanulásra. Mivel az iskolák szeptember első hetében nyitottak, a szülők sztrájkjai a hónapban egyre fokozódtak és egyre szélesebb körben elterjedtek. Naiman megyében például, ahol általában 1000 mongol diák vesz részt az oktatásban, most mindössze 40 regisztrált, és csak 10 jelent meg a tanítási időszak első napján. Az egész régióban pedig több mint 300 000 diák sztrájkolt.

A közösségi média szerepe

Julian Dierkes, a Brit Kolumbiai Egyetem professzora szerint az új nyelvpolitika – és ennek eredményeként a megtorlás – szokatlanul nagy figyelmet váltott ki a mongóliai határon túl is. Az UBC-nek írt Mongolia Focus blogjában írt posztban Dierkes megjegyezte, hogy az új nyelvpolitika nagyobb figyelmet keltett a mongol közösségi médiában, mint azt korábban bármely Belső-Mongóliával kapcsolatos témában tapasztalta, számos kommentátor felszólalt a politika ellen a Twitteren is, így a hír hamar elterjedt a nemzetközi sajtóban is.

A kínai kisebbségpolitika nem örvend nagy népszerűségnek a nyugati jogvédő, emberi jogi szervezetek körében, a koronavírus járványtól felfűtött közeg pedig tovább lendített a belső-mongol helyzet témakörének elterjedésén.

Az amerikai székhelyű Dél-Mongol Emberi Jogi Információs Központ szerint a kínai hatóságok augusztus 23-án elérhetetlenné tették a Bainut, Kína egyetlen mongol nyelvű közösségi média oldalát. A jogvédő csoport szerint a Bainunak (aminek neve magyarul körülbelül azt jelenti „Hogy vagy?”), Belső-Mongóliában mintegy 400 000 felhasználója van. A médiumot az utóbbi hetekben arra használták a mongolok, hogy kifejezzék nemtetszésüket a nyelv visszaszorítását eredményező programmal kapcsolatban.

A Bainu korlátozása azért is fontos, mert Kína a saját határain belül szigorúan felügyeli az internethasználatot, így az országon belüli közösségi médiumokon folyó beszélgetéseket is, különös tekintettel a legnépszerűbb applikációkra, mint amilyen például a Wechat vagy a Weibo. Mivel az olyan platformok, mint a Facebook hivatalosan eleve nem is elérhetőek, a VPN-en keresztüli hozzáférést pedig az állam szintén gyakran korlátozza (pl. a Pártkongresszusok ideje alatt), ezért a mongol nyelvű, saját közösségi médium léte vagy nemléte sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mintha például a nyugati világban lehetetlenítené el egy kormány egy közösségi médium használatát.

Közösségi média és politika kéz a kézben

A kínai-mongol helyzet jó példa arra, mi történhet, ha egy állam politikai célokra használja a közösségi médiát, de fontos leszögezni, hogy ez nem csak az erős központi hatalommal rendelkező, nem-demokratikus államokban történhet meg.

A kínai esetet azért érdemes tanulmányozni, mert a keleti nagyhatalom gyakorlatilag szankciók nélkül csinálhat a saját kiberterén belül bármit, még akkor is, ha az általunk megszokott nyugati elvekkel nincs összhangban. Emiatt az olyan esetek, mint a kisebbségpolitikába illeszkedő korlátozások is, nagyobb port kavarnak a nemzetközi sajtóban és látványosabbak, mint más államok hasonló, kevésbé nyilvánvaló cselekedetei.

Mivel a közösségi médiát mindannyian használjuk és sokak számára az olyan platformok, mint a Facebook vagy a Twitter jelentik az elsődleges tájékozódási forrást is, a politikai szereplők számára kézenfekvő ezeket a csatornákat használni az érdekeiknek megfelelő hírek hangsúlyozására vagy akár propaganda terjesztésére is.

A Kínától eltérő berendezkedésű, demokratikus kormányok ritkán fordulnak a cenzúra ilyen drasztikus és látványos eszközéhez, hiszen a leplezett befolyásolás sokkal hatékonyabb módszernek bizonyul. A szólásszabadság online nyomonkövetését végző nonprofit szervezet, a Freedom House 2019-es novemberi jelentésében azt állította, hogy szinte minden ország aktívan részt vesz az interneten folyó diskurzus manipulálásában és az általuk készített kutatás alapján 38 országról bizonyosodott be, hogy kormányuk alkalmaz erre külön szakembereket.

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg és más médiumok vezetői is gyakran érvelnek azzal, hogy szolgáltatásaik soha nem látott szabad véleménynyilvánítást tesznek lehetővé, de az éves “Freedom on the net” jelentés rossz képet fest a helyzetről. “Sok kormány azt tapasztalja, hogy a közösségi médiában a propaganda jobban működik, mint a cenzúra” – nyilatkozta Mike Abramowitz, a Freedom House elnöke.

Az egyik leghíresebb eset, ami alátámasztja a propaganda hatásosságát a Freedom House szerint Oroszország nevéhez fűződik. A kormányzati propaganda és a dezinformáció legismertebb példáját a közösségi médiában szerintük az az eset szolgáltatja, amikor a kormány által megbízott emberek a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt milliónyi bejegyzést tettek közzé a Facebookon, az Instagramon, a Twitteren és a YouTube-on annak érdekében, hogy befolyásolják a választási esemény kimenetelét.

A Freedom House szerint a hasonló törekvések a közvélemény alakítására – például az egyre több botnak és hamis profilnak köszönhetően – növekvő tendenciát mutatnak az elmúlt években, főként az olyan országokban, mint Irán, Szaúd-Arábia és Kína. A kutatóintézet a negyedik egymást követő évben Kínát jelölte meg “a világ legsúlyosabb internet-visszaélőjeként”, azonban külön felhívja a figyelmet arra, hogy az internetes szabadság hagyományos bástyái is alkalmaznak „információs taktikának” nevezett eseményeket, vagyis kommentátorok, robotok vagy híroldalaknak író pártközeli újságírók összehangolt alkalmazását hamis tartalom terjesztésére akár külföldön, akár belföldön. A jelentés szerint az elmúlt évben ezeket a taktikákat alkalmazó országok között volt az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország és Olaszország is – de ez a lista csak az általuk bizonyított esetekre épül.

A Freedom House elmondta, hogy több mint 70 elemzővel konzultált, és 21 kérdésből álló kutatási módszert alkalmazott az internet szabadságának világszerte történő felmérésére. A tényezők között szerepelt a közösségi média szolgáltatások blokkolása és az online szólásszabadságot kriminalizáló új törvények. A jelentés szerint az általános globális internetszabadság 2019-ben kilencedik egymást követő évben csökkent. Az értékelésében szereplő 65 ország közül 33-ban csökkent a szólásszabadság, míg 16 regisztrált növekedés.

És hogy mi ebből a tanulság? Bár Kínáról az elmúlt években meglehetősen sokat hallani a magyar és nemzetközi sajtóban is, érdemes észben tartani, hogy míg a nyugati emberi jogi elvekkel nyíltan szembemenő kínai rendelkezések könnyen szemet szúrnak, addig a ránk ható, sokkal hatékonyabb befolyásolást talán észre sem vesszük – például amelyek olyan országokból érkeznek, amelyekről szinte csak pozitív vélemény olvasható az online médiában.

Médiapiac

Új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a szlovák kormány

A szlovák közmédia vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint névváltoztatást is tartalmazó új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a pozsonyi kormány szerdán.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) jelenlegi formáját és nevét 2011-ben Iveta Radicová – később idő előtt távozó – liberális kormányának idején hozták létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. Az RTVS élére később a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió egyik korábbi vezetőjét nevezték ki, és számos vitatott változtatásra is sor került, amelyekkel kapcsolatban az intézményt nem egy bírálat érte, egyebek mellett hírszolgáltatásának kiegyensúlyozottságát megkérdőjelezve.

A Robert Fico kormánya által most elfogadott – a pozsonyi törvényhozás liberális ellenzéke által élesen bírált – törvényjavaslat a TASR közszolgálati hírügynökség közlése szerint egyebek mellett módosítja az intézmény nevét, amelyet a jövőben Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) hívnak majd, de megtartja annak összevont formáját.

A javasolt új törvény által bevezetett érdemi változtatások egyike az intézményvezető megválasztásának folyamatát, konkrétan a vezérigazgatót megválasztó kilenctagú közmédiatanács összetételét érinti. A közmédiatanács tagjait eddig a parlament választotta egy speciális forgószabály alapján. A jövőben a tagok közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédiatörvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének megbízatása megszűnik majd.

Az új jogszabály változást hoz majd a szlovák köztelevízióban sugározható reklámok mennyiségével kapcsolatban is, a teljes adásidő eddig megengedett 0,5 százalékáról 5 százalékra emelve a reklámidő maximális hányadát.

A szlovák miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a jogszabályt még nyáron elfogadja a parlament.

Borítókép: Robert Fico szlovák kormányfő

Tovább olvasom

Médiapiac

Reklámriport miatt bírságolt a médiatanács

Túlmutatott a támogatás megengedett keretein a Trendmánia című műsorszám december 16-án sugárzott adása, ezzel a TV2 megsértette a törvényi rendelkezést, a médiatanács emiatt megbírságolta a médiaszolgáltatót – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

Megsértette a műsorszámok támogatására vonatkozó törvényi rendelkezést a TV2 a Trendmánia (9. évad 40. rész) című műsorszám december 16-án sugárzott adásával – mondta ki a médiatanács április 23-án meghozott határozata.

A műsorrészt egy szépségipari cég üzletében vették fel, amelynek polcain márkanévvel ellátott szépségápolási termékek voltak láthatóak, amelyek egy részét a riporter ki is próbálta, illetve jótékony hatásukról beszélgetett az üzletvezetővel – írták.

Mindezek miatt a testület a műsorszámot reklámriportnak tekintette, és 500 ezer forint bírsággal sújtotta a TV2-t, a jogsértés ismételtségére tekintettel pedig 25 000 forint megfizetésére kötelezte a csatorna vezető tisztségviselőjét.

A közlemény szerint nézői bejelentés alapján, a kiskorúak védelme szempontjából vizsgálta a médiatanács az M4 Sporton február 28-án 18 óra 46 perctől sugárzott MOL Magyar Kupa DVSC-Ferencvárosi TC-nyolcaddöntőt a műsorszámban hallható trágár nézői bekiabálások miatt.

A testület figyelembe vette, hogy az élőben közvetített sportműsorszám szerkesztésére a médiaszolgáltatónak éppúgy nem volt lehetősége, mint a sugárzás időpontjának megválasztására, ezért nem indult hatósági eljárás a médiaszolgáltatóval szemben.

Ugyanezen az ülésén két rádiós frekvenciára kiírt pályázati eljárást is eredményesnek nyilvánított a médiatanács: a Fonyód 101,3 MHz és a Siófok 92,6 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázatok nyertese a Radio Plus Kft. lett.
A közlemény szerint nézői észrevétel nyomán kereste meg a médiatanács a cseh társhatóságot Kőhalmi Zoltán – Történjen bármi című, a Comedy Centralon január 1-jén 15 óra 56 perckor sugárzott műsorszáma miatt.

A műsort a médiaszolgáltató korhatárjelölés nélkül sugározta, azonban az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozna.

Az RRTV megállapította, hogy a műsorszám ugyan nem sértette meg a rádiós és televíziós műsorszolgáltatásról szóló cseh rendelkezéseket, de a társhatóság a magyar jogszabályokra tekintettel felhívta a médiaszolgáltatót, a Viacom CBS Networks International Czech s.r.o.-t, hogy tegyen eleget a magyar törvényben meghatározott, az általános közérdeken alapuló szigorúbb szabályoknak a korhatárjelölés tekintetében, amelyet a műsorszám sugárzásakor elmulasztott feltüntetni.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A TikTok végleg kivághatja a kellemetlenkedőket

Így használd a közösségi médiás profilodat – III. rész: Törölni lehet, és azokat is törölhetik, akik sokakkal kiszúrnak.

Közzétéve:

A TikTok kínai videomegosztó applikáció ikonja egy okostelefonon, fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Ezt nem kellett volna kitenni – elképzelni is nehéz, mennyi alkalommal gondolták ezt a közösségi médiafelületek használói egy-egy kevésbé jól sikerült, vagy éppen utóbb szűkebb-tágabb körben botrányt okozó poszt kapcsán. A megoldás egyszerű, de mi van akkor, ha más posztját akarjuk törölni? A lehetőségeket a médiahatósággal járta körbe a Médiapiac.com.

A nagy számok törvénye sajátos módon érvényre jut a közösségi médiában is: minél aktívabb az ember, minél többet posztol, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyan tartalmat tesz ki, vagy tesznek ki róla mások, amit nem akart volna megosztani a virtuális – vagy bármilyen – nyilvánossággal. Hogy mi a teendő ebben a helyzetben, arról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakembere adott tájékoztatást a Médiapiac.com kérdésére.

A sajátot könnyű…

Fáczán Gábor főosztályvezető előbb a legegyszerűbb esetről beszélt, kifejtve, hogy a saját tartalom eltávolítása a legtöbb platformon problémamentesen megoldható, az online felületek kivétel nélkül lehetőséget adnak posztjaink, képeink eltávolítására.

… és másét?

De mi van akkor, ha valaki más tesz közzé olyan tartalmat, amit nem akartunk volna magunkról közölni? – A válasz – magyarázta a főosztályvezető – szintén a platformok szabályzatának tanulmányozásával adható meg. A legtöbb online felületen rendelkezésre áll a „jelentés” lehetősége, vagyis legtöbbször egy űrlap segítségével jelezni lehet a szerzői jogi vagy adatvédelmi jogsértést. Legtöbbször pedig a platform maga eltávolítja a problémás tartalmat. – A TikTok esetében érdemes arra is ügyelni, hogy

többszöri szerzői jogsértésnél nem csupán a tartalmat távolíthatja el, hanem akár a felhasználó fiókját is felfüggesztheti, törölheti

– jegyezte meg Fáczán Gábor.

S mi a helyzet akkor, amikor valaki a sajátjaként tünteti fel más tartalmát? Plágium ez?

– Elsődlegesen a komment tartalma lesz irányadó. Ha a komment szerzői alkotásnak minősíthető, akkor felmerül a plágium kérdése. Ebben az esetben azonban a jelentés nem elég – jegyezte meg a főosztályvezető. Szükség van még arra, hogy a bejelentő bizonyítsa, a más által közzétett tartalomban az ő alkotása szerepel. Meg kell adni, hogy mi a vita tárgya, vagyis például fényképről, szövegről, videóról van szó, ahogy meg kell jelölni azt a tartalmat is, amelyben a plagizált rész szerepel. Végül az is megjelölendő, hogy milyen alappal kéri az érintett a tartalom eltávolítását. A platform kivizsgálja az esetet, és ha megállapítja, hogy valóban plagizálás történt, akkor eltávolítja azt. Azaz megy a virtuális szemetesbe.

Sorozat indul!

A Facebook mára életünk része lett. A Médiapiac.com cikksorozatban járja körbe a közösségi médiaműködés ama mozzanatait, amelyek a gyakorlatban a legtöbb gondot okozzák. A pontos kép felrajzolásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítette lapunkat. Első írásunk azt taglalta, kié is a közösségi média felhasználói által közzétett tartalom, a másodikból pedig az derült ki, hogy a Facebook nem olyan, mint az utcai lomtalanítás.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom