2010. december 15.

Így is alkotmányellenes a törvény?

A médiatörvény-szabályok egy része a módosított alkotmány szerint is alkotmányellenes - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

A médiatörvény-szabályok egy része a módosított alkotmány szerint is alkotmányellenes - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

A kormány médiarezsimje nem felel meg az általa kitűzött céloknak sem, és számos olyan elemet tartalmaz, amely még a fenti uralkodó álláspontok elfogadása mellett is az alkotmányba ütközik. A kormány médiaátalakítási javaslata már nyár elején készen állt. A Cser-Palkovics András és Rogán Antal által jegyzett, alkotmánymódosítást is tartalmazó javaslatokat június 11-én, péntek este tették fel a parlament honlapjára, június 14-én pedig már gőzerővel beindult a törvénygyártó gépezet. De hiába ez a nagy tempó - írja a magát a liberális demokrácia oldalaként meghatározó site.

A portál szerint amilyen lendülettel akarták megragadni és törvénybe vésni az alkotmány nekik tetsző értelmét, az olyan könnyen csúszott ki a kezük közül. Az alkotmány hatályos változata is rögzíti mindenki jogát a véleménynyilvánítás szabadságához, illetve elismeri és védi a sajtószabadságot. Az idei nyár óta az alkotmány nem tartalmazza a tájékoztatási monopóliumok tilalmát, de védelembe veszi a sajtó sokszínűségét és a demokratikus közvéleményt. Az új médiarendszert kialakító törvények értelmezése szempontjából e két elv egymáshoz való viszonya a legfontosabb - írja a cikk szerzője.

Címkék: jog médiapolitika