2011. augusztus 30.

Így kattintunk Közép-Európában

A gemiusAdMonitor öt piacra vonatkozó 2010 negyedik negyedévi adatai szerint a pénzügyi és a telekommunikációs hirdetők húztak bele a legjobban.

Öt ország adatait vizsgálta a Gemius a gemiusAdMonitor projekt keretében. A 2010 negyedik negyedévi adatok szerint a pénzügyi és a telekommunikációs hirdetők húztak bele a legjobban az online reklámmegjelenések számát tekintve, s előbbi a kampányok számát tekintve is az élen végzett. Ami a legnépszerűbb display formátumokat illeti, azok nem kerültek az élre az átkattintási arány alapján.

A 468x120-as méret is a top3-ban végzett

Legalábbis a magyar piacon, ahol a vizsgált kampányok 43,6 százalékában fordult elő ez a formátum. Ennél nagyobb arányban a 250x250 és a 728x90 pixeles banner fordult elő, egyaránt 57% körüli részesedéssel - derül ki a Gemius méréséből.

Az eredmények ugyanakkor piaconként szórtak. A szlovákoknál például a 300x300-as formátum tízből kilenc vizsgált kampányban szerepelt, ilyen nagy kiugrás nem volt máshol. A lengyeleknél minden formátum viszonylag alacsony arányt ért el, a legmagasabb arányban (41,6%) a 750x200-as formátumot alkalmazták a vizsgált időszakban.

Más kérdés, hogy a sokat használt banner formátumok többnyire átlag alatti vagy átlag körüli átkattintási rátát (CTR) produkáltak. A magyar piacon például a 250x250 méret mindössze 0,11 százalékos CTR-t ért el, a 468x120-as formátum 0,16 százalékot produkált, s ennél alig lett magasabb (0,17%) a 728x90-es bannernél mért érték.

 

A toplayerre kattintottunk

Az öt piac közül a magyar piacon mérték a második legalacsonyabb CTR-t, 0,26 százalékot, amelynél alacsonyabb érték csak a cseh piacon alakult ki 2010 negyedik negyedévében (0,21%). Voltak persze olyan formátumok, amelyekre előszeretettel kattintottak e két piacon is.

Nálunk a toplayer végzett az élen 2,22 százalékos CTR értékkel, melyet a 214x200-as és a 330x247-es formátum követett 0,96, illetve 0,55 százalékos eredménnyel. A szintén nem túl átkattintós cseheknél viszont messze a 800x600-as formátum bizonyult a "legkattintékonyabbnak" 1,99 százalékos CTR-rel.

A magasabb átlagos átkattintási aránnyal bíró piacok közül a szlovákoknál a 468x300-as formátum bizonyult a legnagyobb arányban átkattintottnak, mindössze 0,55 százalékkal. A románoknál az 500x600-as formátum hasított 2,59 százalékkal, míg a lengyeleknél két formátum is 3% feletti eredményét ért el: a preroll 3,65 százalékos, míg a toplayer 3,45 százalékos CTR-t produkált.

 

A bankok és a telco cégek nyomultak

Ha a hirdetői ágazatok kampányainak és megjelenéseinek részesedését vizsgáljuk, több hasonlóságot láthatunk a vizsgált piacok között: szembetűnő például a pénzügyi és a telekommunikációs márkatulajdonosok erős jelenléte. A Telekommunikáció volt az élen Szlovákiában és Lengyelországban, míg a Pénzügyi szektor szerezte meg a top pozíciót Magyarországon, Csehországban és Romániában.

A Pénzügy szektor a netes kampányok között elfoglalt részarányát tekintve is listavezető volt három piacon: Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban. A lengyel piacon ugyanakkor a Telekommunikáció részesedett az online kampányok közül a legnagyobb arányban, míg Romániában a Kereskedelem állt az élen 2010 utolsó negyedévében.

Top ágazatok a hirdetési megjelenések részesedése szerint

Forrás: Gemius SA, gemiusAdMonitor, 2010 – Q4

Ha az egyes szektorokra vonatkozó CTR számokat tekintjük át, elég változatos a kép. A legnagyobb CTR mutatók Lengyelországban csakúgy, mint Magyarországon (előbbi egyébként a legmagasabb eredményeket tudhatja magáénak a vizsgált országok közül) a Média és Könyvek elnevezésű szektor kommunikációjában voltak megfigyelhetőek. Romániában e szempontból a Ruhák és Kiegészítők került az első helyre, míg Szlovákiában a Számítógépek és Audió-videó kategória kampányai voltak a "legkattintékonyabbak". Ezeket az arányokat nyilván jelentős mértékben befolyásolta a vizsgált időszak is, amely már a karácsonyi vásárlásról szólt.

 

További részletek a régióra, illetve kifejezetten a magyar piacra vonatkozóan a kapcsolódó dokumentumokban!