2014. július 09.

Így menti meg az e-paper a sajtó optimizmusát

A német napilapok példányszám-csökkenése és a hirdetési bevételek zsugorodása mellett egyre több kiadó próbál az online változatokkal pénzt keresni.

A német napilapok példányszám-csökkenése és a hirdetési bevételek zsugorodása mellett egyre több kiadó próbál az online változatokkal pénzt keresni.

A német újságkiadók szövetsége (BDZV) adatai szerint valóban fellendültek az e-paper eladások. Az okostelefonokon és tableteken olvasható digitális lapok forgalma az első negyedévben 64 százalékkal 560 ezer példányra nőtt az előző év azonos időszakhoz képest. Jörg Laskowski, a BDZV szakértője szerint ez azonban még nem elegendő a nyomtatott példányokból származó veszteség ellensúlyozására. A print eladások ugyanis 3,23 százalékkal 21,51 millió példányra csökkentek –ez a szám 1993-ban még 33,14 millió volt. Az ágazat összforgalma is 4,4 százalékkal 7,87 milliárd euróra esett vissza 2013-ban.

Eddig 79 kiadó alakított ki fizetési modelleket a hálón, év végére ez a szám százra fog nőni. Hans-Joachim Fuhrmann, a szövetség multimédia szakértője szerint egyértelmű, hogy ingyenes modellekkel nem biztosíthat minőségi újságírást a szakma, a reklámbevételek nem elegendőek.

Az ágazat helyzetét rontja az új minimálbér is. Egy átmeneti időszak után 2017-től a kézbesítőknek is nettó 8,50 eurós órabért kell kapniuk. A BDZV adatai alapján ez akár 225 millió eurós többletköltséget is okozhat. Bár Andreas Nahles munkaügyi miniszter eredetileg öt évben határozta volna meg az átmeneti időszakot, a képviselők ezt az utolsó pillanatban lerövidítették.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.